A chipgyártó értéke 30 nap alatt 1 billió dollárral nőtt. Ekkora növekedés Warren Buffettnek 60 évébe telt. A cég most 18-szor annyit ér, mint Magyarország éves GDP-je. Mi ez? AI-csúcsteljesítmény vagy csak egy lufi?


Az Nvidia piaci kapitalizációja legutóbb (három év után) június 18-án ért történelmi csúcsra, 3,34 billió dollárral, amivel megelőzte az első helyért folyton marakodó Apple-t és az élen a legtöbbet terpeszkedő Microsoftot. A sikert leginkább annak köszönheti, hogy az AI-technológiára szabott IT eszközeit olyan ágazatokban hasznosítják, mint az adatfeldolgozás, a szimuláció, az automatizált elektronikai tervezés, a gyógyszertervezés, a kvantumszámítás és például a generatív AI.

A csoda ugyanakkor három napig tartott: bármiféle alapvető vállalati változásról szóló hír nélkül az Nvidia 430 milliárd dollárt veszített az értékéből, de a teljesítménye így is elképesztő – már ha az AI hosszútávon nem bizonyul tévútnak, vagy túlfújt lufinak. A cég sikerének kulcsa a mesterséges intelligencia rendszerek futtatására optimalizált, magas minőségű hardverek gyártása, és szinte biztos, hogy még többször meg fogja járni a világ tetejét, egészen addig, amíg az AI-ba fektetni akaró tömegek viszonylag kevés helyre tudják tenni a pénzüket.

A cél a 4.000.000.000.000 dollár

Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója a nemrég tartott éves közgyűlésen úgy beszélt a tagokhoz, mint egy olyan vállalat vezetője, ami idén végrehajtotta azt a bravúrt, hogy 30 nap alatt 2 billió dolláros értékről 3 billió dollárra növelte az értékét.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!