Az Európai Unió előtt álló szociális kihívásokra Magyarország számára a munka, a család és az innováció a megoldás - jelentette ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön a portugáliai Portóban.


A magyar miniszter azt követően nyilatkozott a közmédiának, hogy megbeszélést folytatott Ana Mendes Godinho munkaügyért, szolidaritásért és szociális biztonságért felelős portugál miniszterrel. Ebben a félévben Portugália az Európai Unió Tanácsának soros elnöke, Portóban pénteken és szombaton elsősorban szociális témákra összpontosító uniós csúcstalálkozót tartanak.

Novák Katalin kijelentette: Magyarország egyebek között azt kívánja bemutatni, hogy a szociális típusú célokat, köztük a szegénység csökkentését és a gyermekek szegénységnek való kitettségének csökkentését el lehet érni erős családpolitikával és munkaalapú gazdaságpolitikával.

Leszögezte: az uniós konferencián is azt fogja hangsúlyozni, hogy Magyarország számára a megoldás a munka, a család és az innováció,

hogyan tudunk innovatív módon reagálni az új kihívásokra úgy, hogy közben erősnek őrizzük meg a családokat.

Magyarország a koronavírus-járvány idején is meg tudta tartani a munkahelyeket, újakat is tudott teremteni, és ebben segítette az otthonteremtési program - emelte ki a miniszter.

Hangsúlyozta: a kormány nem hagyja szőnyeg alá söpörni a magyar érdekeket az EU-n belül. Ha egyesek olyan általános megoldásokban gondolkodnak is, amelyek például a bevándorlókat is kiszolgálnák azokban az országokban, ahol magasabb az arányuk, Magyarország szeretné megőrizni szuverenitását. Nem tud beleegyezni olyan egységes adórendszerbe sem, amely azt eredményezné, hogy magasabbak lesznek az adók Magyarországon. A kormány nem hajlandó lemondani olyan eredményekről, mint hogy bizonyos adókat alacsonyan tud tartani, van családi adókedvezmény, alacsonyabb a társasági adó, a fiatalok számára jövőre be tudja vezetni az szja-mentességet, és a négygyermekes édesanyák is adómentességet élveznek.

Novák Katalin elmondta: portugál partnere is meglepetéssel hallgatta, hogyan tud kéz a kézben járni egy sikeres gazdaságpolitika és egy sikeres családpolitika. Magyarország a GDP 5 százalékát családtámogatásra fordítja, mégis meg tudta őrizni versenyképességét. Az elmúlt 10 évben ráadásul hazánkban nőtt a második legnagyobb mértékben a női foglalkoztatottság. Utóbbi is azt a törekvést támasztja alá, hogy családalapítás és a munkavállalás nem zárja ki egymást - mutatott rá a miniszter.

Kitért arra is, hogy a portugál megközelítés alapvetően különbözik a magyartól: Lisszabonban alapvetően segélyalapú, Budapesten munkaalapú megközelítésben gondolkodnak.

Magyarországon abban hiszünk, hogy tisztességes munkát és tisztességes munkából való megélhetést kell biztosítani az embereknek, azt kell lehetővé tennünk, hogy mindenki a munkájából nevelhesse a gyermekeit, és tisztességesen el tudja tartani a családját,

fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve, bíznak abban, hogy ez évről évre könnyebben megy.

Portugáliában nincsen erős családpolitika, nincsenek országos szinten magas családi támogatások, mint Magyarországon. A gyermekvállalási kedv is alacsony, egyre kevesebb a házasságkötés. Ők inkább a migrációban látják a demográfiai gondok megoldását, míg a magyar kormány a gyermekvállalást szeretné segíteni - emelte ki a családokért felelős miniszter.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!