A volt köztársasági elnök a szöuli Hanjang Egyetemtől kapta a megtisztelő címet. Éppen családpolitikai körúton van az ázsiai országban.


Novák Katalin díszdoktori címet kapott a szöuli Hanjang Egyetemtől. Erről maga a volt köztársasági számolt be az X-en. A Wikipédia szerint a dél-koreai magánegyetemet még 1939-ben alapították, és elsősorban mérnököket meg építészeket képeznek – de úgy tűnik, volt államfők is beférnek a díszdoktorok közé.

Novák jelenleg nemzetközi körúton van, hogy népszerűsítse az új, népességfogyás ellen küzdő civil szervezetét, az XY Worldwide-ot, amit Stephen J. Shaw-val együtt alapított. A cél, hogy úttörő megoldásokkal rukkoljanak elő a csökkenő születésszámok problémájára. Hogy ezek a megoldások pontosan mik, az egyelőre még rejtély.

Novák egyébként nemcsak a szervezete miatt járt Dél-Koreában és Japánban, hanem hivatalos meghívásra mint volt köztársasági elnök. Arról nincs információ, hogy az utat a magyar állam fizette-e, de Dél-Koreában például a magyar családpolitika sikereiről tartott előadást, majd a szöuli parlamentbe is meghívást kapott. Itt már kicsit furcsa dolgokat is mondtt: „Dél-Koreában több kutyababakocsit adnak el, mint gyerekbabakocsit. Szeretem a kutyákat, kettőt is felneveltem, de a kutyák soha nem helyettesíthetik a gyerekeket” – mondta.

A családpolitikáról egyébként több írás is azt állítja: nem annyira a születésszámot turbózta fel (hovatovább mindössze 6040 gyerek született júniusban Magyarországon, ami történelmi mélypontnak számít), hanem inkább a társadalmi különbségeket mélyítette tovább.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!