A brit átváltozóművész gyári munkás is volt, mielőtt Oscar- és Golden Globe-díjas színész lett, akit már a legidősebbtől a legfiatalabb generációig mindenki ismer.


Gary Oldmant a JFK-ben láttam először, lenyűgözően játszotta Lee Harwey Oswaldot, Kennedy elnök feltételezett gyilkosát. Rögtön utána jött Francis Ford Coppola Drakula filmje, amit manapság illik lehúzni.

Azóta is számtalan nagyszerű és kevésbé nagyszerű filmben láthattam, és nekem személy szerint sosem okozott csalódást, így nem lehetett kérdés, hogy elvállalom a 65. születésnapját ünneplő sztár portréját.

Gary Leonard Oldman 1958. március 21-én született Londonban. 16 évesen otthagyta az iskolát, és egy sportboltban kezdett dolgozni. Próbálkozott zenéléssel, de miután látta a Tombol a Hold című filmet, olyan nagy hatással volt rá Malcom McDowell alakítása, hogy elhatározta, színész lesz. Ennek megfelelően színészetet kezdett tanulni, de az iskola mellett dolgozott. Volt gyári munkás, dolgozott mészárszéken is. Több kudarc és kacskaringó után 1979-ben szerzett színész diplomát.

Profi pályafutását színházban kezdte, olyan darabokban játszott, mint a Kabaré vagy a Rómeó és Júlia. Európában és Dél-Amerikában turnézott is a Citizens Theatre társulatával. Az 1984-es The Pope’s Wedding (A pápa esküvője) című darabban nyújtott alakításáért több szakmai díjat is kapott.

Első filmszerepét az 1982-es Remembrance-ben (Emlékezés) kapta, de az igazi áttörést az 1986-os Sid és Nancy hozta meg, amelyben a Sex Pistols punkegyüttes 21 évesen elhunyt basszusgitárosát alakította. A szerepet kétszer is elutasította, mert mint fogalmazott, nem igazán érdekelte Sid Vicious és a punk mozgalom. Végül szerencsére beadta a derekát. Ez a film és az 1987-es Hegyezd a füled belépőt jelentett számára Hollywoodba.

Ezután egymást érték a filmszerepek. Számomra az 1990-es Rosencrantz és Guildenstern halott emelkedik ki közülük, amelyben Oldman megcsillogtathatta komikus vénáját is. Tom Stoppard saját darabjából készítette a filmet, amely Hamlet két tragikus sorsú barátja szempontjából követi a dán királyfi tragédiáját. Stoppard olyan filmekben működött közre íróként, mint a Brazil és a Szerelmes Shakespeare. Oldman partnere a filmben az a Tim Roth, aki később maga is karriert csinál Hollywoodban. Apró érdekesség: mindketten abba a brit színész generációba tartoznak, akik a 80-as években tűntek fel, és akiket „Brit Pack” néven emlegettek. Olyan nevek tartoznak még ide, mint Daniel Day-Louis vagy Colin Firth.

Oliver Stone 1991-es filmje, a már említett JFK volt az első igazi kasszasiker Oldman pályafutásában. A színész elmondása szerint a forgatókönyvíró-rendező nagyon kevés háttérinformációt adott neki Lee Harwey Oswaldról, azt várta, hogy Oldman járjon utána a karakternek. A színész találkozott többek között Oswald feleségével és két lányával is a felkészülése során.

Az 1992-es, Coppola-féle Drakula megítélése meglehetősen vegyes manapság, ennek ellenére Oldman megkapta érte az Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Filmstől a legjobb színésznek járó díjat.

A 90-es években egymás után jöttek az ikonikus szerepek. A 94’-es Léon a profiban a korrupt DEA ügynök, Norman Stansfield szerepében is sikerült kiemelkedőt alakítania, pedig nem kisebb nevek, mint Jean Reno és a még kislány Natalie Portman voltak a főszereplők. Az ugyancsak 1994-es Halhatatlan kedves személyes kedvencem, amelyben Oldman Beethovent alakította.

A Skarlát betűvel ismét kosztümös film következett, Nataniel Hawthorne klasszikus regényének adaptációjában Demi Moore volt Oldman partnere. Az elnök különgépében orosz terroristaként térítette el Harrison Ford elnöki gépét. Ezt a szerepet Oldman kevésbé sikerült alakításai között tartják számon, bár el kell ismerni, nem volt túl összetett a karakter. Apró érdekesség: ezért a filmért nem vállalta el a Féktelenül 2. főgonoszának szerepét.

1998-ban a Leon után ismét egy legendás Luc Besson film következett, ismét egy emlékezetes rosszfiúval: Az ötödik elemben Zorgot alakította Bruce Willis, Milla Jovovich és Ian Holm partnereként.

2000-ben a Drakula után ismét Antony Hopkins oldalán találta magát a Hannibalban. Feltűnt a Jóbarátokban is egy duplaepizód erejéig. Ezután 2004-ig elkerülték a nagyobb szerepek.

A film bemutatása után ugyanis Oldman erősen kritizálta a Dreamworks stúdiót, amiért – szerinte – politikai elfogultságtól vezérelve durván megvágták a filmet.

Hogy mi az igazság, valószínűleg sosem derül ki. Mindenesetre az apróbb hullámvölgy hamar véget ért és Oldman 2004-ben megkapta Sirius Black szerepét a Harry Potter-filmekben. Ez, és Gordon felügyelő a Batman franchise-ban biztosította, hogy a nézők legújabb generációja is megismerje Oldman nevét.

A 2010-es évek jól indultak: a Suszter, szabó, baka, kém című film meghozta Oldman első Oscar-jelölését. Újabb popkulturális franchise-ok is megtalálták, hisz szerepelt a 2014-es Robotzsaru remake-ben és ugyanebben az évben A majmok bolygója: forradalomban is láthattuk.

A 2017-es A legsötétebb óra végre meghozta neki a hőn áhított aranyszobrocskát.

Oldman híres arról, hogy minden szerepében teljesen átalakul, minden karaktert másképp játszik. De maga az átváltozó művész nem táplál illúziókat. Így nyilatkozott egyszer a színjátszás misztériumáról:

Néhány érdekesség a színészről:

  • Nővére, Laila Morse szintén színész lett, aki legismertebb szerepét a BBC EastEnders című szappanoperájában kapta.
  • Többször nősült, egy ideig Uma Thurman is a felesége volt. Jelenleg ötödik felesége, Gisele Schmidt boldogítja.
  • Tim Burton őt kérte fel az Ollókezű Edward főszerepére, de Oldman elutasította.
  • A 90-es évek eleje óta Amerikában él.
  • Szerepelt a Guns N’Roses Since I Don’t Have You és David Bowie The Next Day című klipjében.
  • Két szerepre is felmerült a neve Tarantino Ponyvaregénye kapcsán, de a rendező végül nem őt választotta.
  • Reeves Gabrels 1995-ös „The Sacred Squall of Now” albumon, Oldman David Bowie-val közösen elénekelte a „You’ve Been Around” című dalt.
  • 1997-ben rendezőként is kipróbálta magát az Éhkoppon című filmben. Az egyik szerepet testvérére, Laila Morse-ra osztotta. Később azt állította, azért vállalta el Az ötödik elemet, mert Luc Besson finanszírozta az Éhkoppont.

Címlapképünkön: Gary Oldman feleségével, Gisele Schmidt-tel.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!