Ekram Imamoglu a voksok 54%-át gyűjtötte be, ezzel megismételte a március 31-i helyhatósági választásokon aratott győzelmét, sőt, fölényesebbé tette azt.

A márciusi szavazáson Imamoglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje 48,8%-ot kapott, míg ellenfele, Binali Yildirim, a Recep Tayyip Erdogan elnök vezette Igazság és Haladás Pártja (AKP) képviselője 48,55%-öt. Az AKP azonban „szabálytalanságos és törvénysértések” címén fellebbezett a török legfőbb választási tanácshoz, amely megsemmisítette az eredményt, és új szavazást rendelt el. A megismételt voksolás azonban Erdogan „erős emberének” csúfos vereségét hozta: ezúttal csak a szavazatok 43%-át tudta megszerezni.

Yildirim, aki az elnöki rendszer bevezetése előtt Törökország utolsó kormányfője volt, már az eredmények hivatalos bejelentése előtt gratulált ellenfelének és könnyen lehet, hogy ez politikai karrierjének végét is jelenti.

„Eljött az idő, hogy visszahozzuk a demokráciát a városba – jelentette ki a győzelem hírére Imamoglu – De nyitva áll az ajtóm mindenki előtt. A mi Isztambulunknak közös üggyé kell válnia.”

Az ellenzék választási győzelme pillanatok alatt népünnepéllyé vált, miután tízezrek áramlottak Isztambul utcáira. Sokak számára ez a pillanat egy nem remélt álom megvalósulása volt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>