Januárban még körülbelül 3000 ember dolgozott a cégnél, azóta folyamatos a leépítés. Most már csak 30-40 alkalmazott maradt.


A Népszava úgy tudja, négy gyáregységében 30-40 dolgozója kivételével az összes alkalmazottjának felmondott a Tungsram Operations Kft.

Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta a lapnak, hogy január közepéig tart a felmondási idő, és mivel a többség közös megegyezéssel távozott, ők még karácsony előtt megkapják a végkielégítésüket. Ez azért jelentős, mert így nem kellett várniuk a felszámolási eljárás végére, és azok, akik évtizedeket dolgoztak a cégnél, rosszabbul jártak volna, mint a mostani megállapodással, ami a Munka törvénykönyve alapján hat hónapos bért jelent.

Ez alapján például az, aki nyugdíj előtt állt, most nyolc havival kevesebb bért kap végkielégítésként.

A Tungsram vezetősége a Népszavának azt nyilatkozta, hogy jelenleg is próbálnak megegyezni a hitelezőkkel és kilábalni a felszámolásból, és kisebb leányvállalatok hoznának létre, hogy folytathassák a működésüket.

A Tungsram idén áprilisban jelentette be a részleges gyárleállásokat, miután 2020-ban és 2021-ben is veszteséges volt a cég, idén pedig még nehezebb lettek a gazdasági körülmények. Ekkor sok dolgozót kényszerszabadságra küldtek.

A leépítés során Nagykanizsán 700, Újpesten 400, Kisvárdán 276, Hajdúböszörményben 170, Zalaegerszegen pedig 60 alkalmazottat küldtek el. Májusban pedig csődvédelmet kért a cég, miután az egyik banki hitelezője, az Eximbank Zrt. inkasszót nyújtott be a számláira. A lépést a cég azzal indokolta, hogy „a vállalat a csődvédelem nyújtotta ernyő alatt továbbra is fizetni tudja a bért és az adókat, valamint végrehajthassa folyamatban lévő reorganizációját”.

Novemberben újabb 750 ember elbocsátását jelentették be, miután az Eximbank elutasította a Tungsram másodszori csődegyezségi ajánlatát, ezért megindult a cég felszámolása.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!