A Népszava számításai szerint áprilisban több mint 3 százalékkal, ezer köbméterenként körülbelül 934 euróra nőtt Magyarország orosz gázára a KSH által közölt adatok alapján. A lap azt írja, hogy az orosz tarifa így már 16 százalékkal haladta meg a kiindulópontnak tekintett, irányadónak tekinthető holland gáztőzsde havi átlag árat, a Ttf-et.


A Népszava az elmúlt fél év során arra jutott, hogy az oroszok két hónap késéssel, illetve "ellapítva", de egyértelműen az Európában irányadó Ttf-et veszik alapul, mert Magyarország orosz gázárának rajzolata ugyanis szinte pontosan a tőzsde két hónappal korábbi ívéhez illeszkedik. Így hazánk orosz gázára nagyjából négy hónapra előre megjósolható, eszerint pedig májusban orosz gázunk hatalmas mértékben, 60 százalékkal is drágulhatott, tekintve, hogy a Ttf márciusban ekkorát ugrott a háború hatására. Ez leginkább a haza gáztározók feltöltését érinthette kényelmetlenül - jegyzi meg a napilap.

Számításaik szerint a hazai gáznagykereskedelmet végző, állami MVM áprilisban minden köbméter orosz földgáz megvásárlásán 300 forintot veszített, ha pedig ezt felszorozzuk a MEKH nyilvántartásában szereplő, áprilisi lakossági forgalommal akkor, kiderül, hogy a magyar állam csak idén áprilisban több mint 100 milliárddal "egészítette ki" a lakossági díjakat a legalábbis tőzsdei szintű orosz gázszámla kifizetése érdekében.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!