Az elmúlt 30 napban nem érkezett alkatrész a budapesti 3-as metró orosz szerelvényeihez és a gyártó Metrowagonmash (MWM) szakemberei sem jöttek Oroszországból - ismerte el a Népszavának a BKV.


Az ukrajnai orosz invázió ugyan a vállalat szerint egyelőre nem befolyásolja a szerelvények karbantartását, ám a jelenlegi készlet legfeljebb néhány hónapra elegendő, attól függően, hogy milyen ütemben kell cserélni azokat. Ráadásul kérdés, hogy az oroszországi gyár - amely háborús felszereléseket is előállít - készít-e most egyáltalán a szerelvényekhez alkatrészeket - írja a lap.

A napilap cikk szerint az ukrajnai háború jelenlegi és későbbi hatásait elemző friss jelentésből az derül ki, hogy a BKV-t két módon érinti közvetlenül a háború. Az egyik, hogy szinte behajthatatlanná vált a cég mintegy 12,5 milliárdos kötbérkövetelése. De a fővárosiakat ennél rosszabbul érintheti a háború miatti alkatrészhiány. A raktározás drága és ma már nem is szokás hosszú évekre előre betárazni a különböző alkatrészekből, járműelemekből. A BKV-nál sincs ez másként. Ugyan a készlet pár hónapra elegendő lehet, ám a meglehetősen silány minőségben elkészült orosz járműveken 18 sorozathibát azonosítottak a 2020-as független szakértői jelentésben és arra jutottak, hogy új szerelvényekhez képest az orosz járműveknek különösen nagy a karbantartási igényük.

A Metrowagonmash a Moszkva melletti Mityiscsi Gépgyárban gyártatta le a budapesti kocsikat. A gyár azonban vasúti és metrókocsik mellett például lánctalpas alvázcsaládot is készít harci járművekhez. Az pedig már politikai kérdés, hogy a háborút elítélő fővárosi önkormányzat tulajdonában álló cég üzleti kapcsolatban maradhat-e egy hadiipari beszállítóval - írja a Népszava.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!