Buda több pontján is balhéztak egymással a szélsőjobboldaliak és az ellentüntetők tegnap délután.


Több szélsőjobboldali és neonáci csoport igyekezett megemlékezni szombaton délután a Becsület Napja fantázianéven is ismert „emléknapról”, írja a 24.hu. Ezen a napon jellemzően szélsőjobboldali társaságok arról emlékeznek meg, amikor német és magyar alakulatok 1945. február 11-én este megkíséreltek kijutni a budai várnegyed területéről, hogy csatlakozzanak nyugaton az összefüggő német arcvonalhoz.

A lap beszámolója szerint a rendőrség csütörtökön három megemlékezést betiltott, hármat azonban engedélyezett a budai vár területén. A szervezők a gyülekezést szombat délután egy órára hirdették meg, de a végleges helyszínt csak néhány órával korábban jelentették be. Ezek alapján várható volt, hogy az idei Becsület Napja sem marad eseménytelen.

A hvg.hu szerint kezdetben csak néhány tucat ember érkezett, később azonban több százasra duzzadt a tömeg. A rendezvényre Németországból is érkeztek néhányan, míg a frankfurti szövetségi rendőrség két neonácinak megtiltotta a Budapestre utazást.

A Mérce beszámolójában megemlítik, hogy pénteken a Hatvannégy Vármegye sajtóközleményben panaszkodott egy negyven év körüli férfi csoportos bántalmazására, amiről videó is készült. A rendőrség a portál szerint felfegyverkezve, csoportosan elkövetett garázdaság miatt indított nyomozást. A Szent Korona Rádió honlapja is átvette egy szélsőjobboldali Telegram-csatorna posztját, melyben azt írják, hogy a „túrázót” Gazdagréten támadták meg paprikaspray-vel és viperákkal felfegyverkezett német antifasiszta aktivisták, ám a videó hitelességét nem lehetett ellenőrizni. A lap úgy tudja, hogy az esettel összefüggésben egy nőt előállítottak a szombati antifasiszta tüntetésen.

Utóbbi rendezvényről azt írták, hogy Walter Baier, az Európai Balpárt elnöke látogatott Magyarországra, aki a nyilas terror 1944-45-ös áldozatainak emléket állító Duna-parti emlékműnél rótta le kegyeletét. Ugyancsak a Mérce számolt be arról, hogy a Normafa környékén ismeretlen neonácik bántalmaztak egy német újságírót.

Négy óra utána a Halászbástyánál folytatódott a balhé: itt a szélsőjobboldaliak megdobálták az ellentüntetőket, de sérülésről egyelőre nem tudni. A rendőrség később a 24.hu kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy a gyűlések környékén 301 embert igazoltattak, hat férfit közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt, három férfit garázdaság bűncselekmény gyanúja miatt állítottak elő.

A rendőrség a cikkben említett incidensekre, köztük a német újságíró állítólagos bántalmazására nem reagált.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!