Továbbra is tilos a marihuána fogyasztása a 18 éven aluliak számára, és azt is megszabták például, hogy mennyit lehet otthon tartani.


Németországban engedélyezték a marihuána termesztését és fogyasztását, de csak korlátozott módon - írja a The Guardian.

A német parlament egy olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi magánszemélyek és önkéntes egyesületek számára, hogy korlátozott mennyiségű kannabiszt termeszthessenek és tartsanak, így részben legalizálták a szert.

Olaf Scholz kancellár hárompárti koalíciója által elfogadott törvény engedélyezi, hogy legfeljebb három növényt termeszthetnek magánfogyasztási céllal. Április 1-től maximum 50 gramm kannabiszt lehet otthon tartani, nyilvános helyeken pedig legfeljebb 25 gramm lehet valakinél. Ez a törvény csak 18 éven felüliekre vonatkozik.

– mondta Karl Lauterbach egészségügyi miniszter a komoly indulatokat kiváltó vitában, ahol az ellenzék a drogfogyasztás népszerűsítésével vádolta meg.

A kereszténydemokrata politikus, Tino Sorge azt mondta: „Ön teljes komolysággal állítja, hogy több drog legalizálásával meg fogjuk fékezni a fiatalok droghasználatát… Ez a legostobább dolog, amit valaha hallottam”.

Lauterbach azonban azt mondta, hogy ez annyit jelent, mint „homokba dugni a fejünket”. Nemcsak a fiatalok körében nőtt meg ugrásszerűen a marihuána fogyasztása - akik különösen veszélyeztetettek -, de az utcán lévő drogok is erősebbek és szennyezettebbek manapság, ami jelentősen megnöveli az ártalmakat.

Becslések szerint körülbelül 7 millió német használ rendszeresen marihuánát. A kormány korábban azt mondta, hogy sok fogyasztó használja gyógyászati célból.

A törvénymódosítás ellen küzdő orvosok arra figyelmeztettek, hogy ezzel veszélyeztetik a fiatalok egészségét, ha hozzáférhetőbbé teszik a szert, és ezzel növelik a függőség kockázatát.

Továbbra is tilos a marihuána fogyasztása a 18 éven aluliak számára.

A törvénymódosítással - Málta és Luxemburg után - Németország a harmadik európai uniós tagállam, amely legalizálja a marihuánát személyes használatra.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!