A német rendőrség február közepétől bünteti a rendőri ellenőrzést előrejelző navigációs alkalmazások használatát - írja a hvg.hu.

Magyarországon is sokan használnak olyan közösségi okostelefonos alkalmazásokat, amelyek jeleznek, ha az úton a sofőr előtt traffipax várható, hogy elkerüljék az esetleges büntetést.

Németországban viszont február közepétől illegális ezeknek az applikációknak a használata, így azokat a sofőröket, akiket rajtakapnak, 75 eurós, azaz 25 ezer forintos pénzbírságra büntethetik.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy az egyenruhások hogyan ellenőrzik majd a tiltott alkalmazások használatát. A törvény (egyelőre) csak ezen appok vezetés közbeni használatát tiltja, a letöltését és a telefonra telepítését nem. Tehát ha rajta van a telefonodon, még nem jelent automatikus büntetést, ha azonban használatban van, miközben vezetsz, és ezt meglátják, már fizethetsz.

A bírságot akkor el lehet kerülni, ha a traffipax-előrejelzés funkciót kikapcsolod az alkalmazásban vagy a navigációban. Azt továbbra sem tiltják, ha egy utas használja a sebességmérésre figyelmeztető szolgáltatást.

hirdetés


hirdetés