A palackorrú delfinek rászoktak, hogy ételért pitizzenek a halászoknál, ez pedig rövid és hosszú távon is veszélyes rájuk nézve. Az orkákhoz hasonlóan ők is villámgyorsan tanulnak egymástól.


Az orkák hajókat támadnak meg és süllyesztenek el az Ibériai-partvidéken, de nem ők az egyetlen tengerlakók, amelyek megtanultak reagálni az ember jelenlétére.

2017 és 2020 között figyeltek fel arra tengerbiológusok, hogy delfinek halászhajókat közelítenek meg, és megeszik a számukra a vízbe dobott maradékokat.

A Queenslandi Egyetem kutatásából most kiderült:

A viselkedés rövid és hosszú távú kockázatokat is rejt – véli Léonie Huijser, aki a Brisbane-közeli Moreton-öbölben vizsgálta a delfinek viselkedését.

"A delfinek közösségében találtam egy csoportot, amely folyamatosan az álló hajók körül cirkált, arra várva, hogy a hobbihorgászok csalit vagy fogást dobnak nekik" – számolt be róla Huijser. A Moreton-öbölben sokan horgásznak, és úgy tűnik, hogy néhány delfin megtanulta ezt kiaknázni.

A kolduló viselkedés veszélyes a delfinekre nézve, és félő, hogy rohamosan elterjed köztük. A delfinek utánozzák egymást, és ha ezek a kolduló delfinek elkezdenek nem koldulókkal vegyülni, az komoly problémákat okozhat.

Máris vannak olyan delfincsoportok a Bribie-sziget és az Északi-Stradbroke-sziget közelében, amelyek hasonlóképpen pitiznek az ételért.

Annak is nagyobb az esélye, hogy hajókkal ütköznek.

A megfigyelés arra világít rá, hogy a palackorrú delfineknek milyen erős az alkalmazkodóképességük, és ez hogyan hat a közösségi felépítésükre.

Nem minden alkalmakodás pozitív, és a koldulás egy olyan példa az alkalmazkodási stratégiára, amely rövid távon előnyös lehet, hosszú távon azonban kockázatokat hordoz.

A delfinek elkezdhetnek számítani az adományhalra, ami olyan számukra, mint a gyorskaja: gyors és könnyű, de egészségtelen. Ráadásul ételmérgezéshez vagy kiegyensúlyozatlan táplálkozáshoz is vezethet.

A területen a delfinek etetése egyébként is törvénytelen és büntetéssel jár, de ezt nehéz betartatni a nyílt vizen, és bizonyára a kolduló delfineknek is nehéz ellenállni. A kutatók azt tervezik, hogy tájékoztatják a hatóságokat a kolduló „csomópontokról”, és bíznak benne, hogy azokat rendszeresebben ellenőrzik majd.

(via Science Alert, UQ)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!