Sok mindent varrtak már az ördög nyakába a Harry Pottertől a Dungeons & Dragonsig. De talán meg lesztek lepve, hogy egykor néhány teljesen hétköznapi dolgot is az ördög művének tartottak.


A villa

Bár már az ókori görögök is használtak egy villaszerű eszközt a húsdaraboláshoz, csak a hetedik században jelent meg a Közel-Keleten mint evőeszköz. Amikor a velencei dózse a 11. században feleségül vett egy bizánci hercegnőt, az itáliaiakban gyanakvást keltett, hogy a hölgyemény aranyvillával eszik. Azt tartották, hogy az étel Isten ajándéka, és ha evőeszközöket használunk, az azt jelenti, nem tartjuk Isten ajándékát méltónak arra, hogy a kezünkhöz érjen. Amikor a hercegnő elhunyt pestisben, sokan Isten büntetését látták a dologban.

A hangszerek

Az iszlám hagyományban általános vélekedés, hogy a hangszereket a sátán találta ki, mert féltékeny volt Da’ud (a bibliai Dávid) hangjára. Egy másik hagyomány szerint Káin leszármazottja, Tubál találta fel a lantot, a tamburát és a furulyát.

Ugyanakkor a kereszténységben is előfordul, hogy a sátánt zenészként ábrázolják Ezékiel könyve alapján, amely szerint a Sátán volt a zenéért felelős kerub, mielőtt levettetett a Mennyekből, és a mai napig nagy befolyással bír a zene felett.

A telefon

Ambrose Bierce író szerint a telefon „az ördög találmánya, amely lehetetlenné teszi, hogy távol tartsuk magunktól a kellemetlen embereket”. Persze csak viccelt, de amikor a telefont feltalálták, sokan valóban az ördög kezét látták a dologban. Svédországban például azt hitték egyesek, hogy a drótok villámot vagy gonosz szellemeket idéznek meg. A papok is kiprédikálták a telefont, és gyakoriak voltak a vezetékek elleni szabotázsok.

A Hupikék Törpikék

A 80-as években Jehova Tanúi között terjedt a nézet, hogy a kis, kék apróságok sátániak. Olyasmiről is beszéltek, hogy a kis törpök életre kelnek és megharapják a gyerekeket, illetve, hogy a törpök eredeti neve, a smurf németül azt jelenti, démon.

2001-ben megkérdezték Dorothy Spaulding tévés igehirdetőt, hogy az Én kicsi pónim vajon sátáni-e. Azt felelte:

„Azt hiszem, igen, de nem vagyok biztos benne.” Azután pedig a törpök sátáni pentagram iránti fogékonyságáról kezdett beszélni.

Beszélt egy gyerekről is, aki addig nem tudott aludni, amíg a szülei el nem égettek mindent a szobájában, amin törpök voltak, be nem hintették a szobát szentelt vízzel, és meg nem kérték az angyalokat, hogy tisztítsák meg a helyiséget.

Egy kreacionista honlap szerint Törpapa magát Karl Marxot jelképezi (még a ruhája is piros!), és a törpök zárt gazdasága a kommunista elképzeléseket tükrözi.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!