Müller Cecília és Kásler Miklós titokban feloldotta a bentlakásos szociális intézmények, így az idősotthonok látogatási tilalmát is, de erről nemcsak a közvéleményt felejtették el tájékoztatni, hanem saját sajtójukat is - írta a Népszava.

Tegnap a vírustájékoztatóban még azt lehetett olvasni, hogy „a kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van”, bár

a két vezető már december 8-án aláírta „A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok” címet viselő ajánláscsomagot.

Ebben külön fejezet foglalkozik a „személyes látogató” fogadásával és az intézmény elhagyásának lehetőségével, ez azt jelenti, hogy vége a teljes ki- és bejárási tilalomnak.

hirdetés

Az ajánlás azt mondja, hogy maszkviselés, lázmérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés mellett a látogatónak nyilatkozni kell, hogy nincsenek covidos tünetei, és 14 napon belül nem érintkezett igazolt fertőzöttel, de a találkozás biztonságos helyének kiválasztásában szabad kezet ad az otthonok vezetőinek. Az országos tiszti főorvos több ajánlást is tett.

Az intézményben kialakított eljárásrendet a járási hivatalnak is jóvá kell hagyni, tehát a látogatási lehetőség nem egyszerre nyílik meg az ország valamennyi otthonában. Ahol jelenleg fertőzött lakó vagy dolgozó miatt karantén van, csak a zárlat feloldása után kezdődhet meg a családtagok beengedése.

Sok helyen egyelőre csak azt tudják megoldani, hogy a mozogni képes gondozottak felöltözve az intézmény udvarán találkozzanak rokonaikkal. Az ágyhoz kötött bentlakók látogatóit pedig beöltöztetik majd teljes védőfelszerelésbe, amíg ki nem fogynak a védőruhákból

- írja a lap.

A lap kérdezett, vidéki és fővárosi otthonokat is, egy XIII. kerületi otthonban is el tudtak különíteni egy előteret a hátsó bejáratnál, de Karácsonyi Magdolna aljegyző szerint "aki sátrat vagy konténert tenne egy idősotthon udvarára, az még soha nem foglalkozott a szociális szférának ezzel a területével".

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés