A kormány azt szeretné elérni, hogy minden vállalkozó szakdolgozót az alkalmazotti státusz alá tereljen.


Tavaly év végén derült ki, hogy januártól nem dolgozhatnak úgynevezett bérnővérek az állami kórházakban. A kormány azt szeretne elérni, hogy minden vállalkozó szakdolgozót az alkalmazotti státusz alá tereljen, írja az ATV.

Rékassy Balázs egészségügyi szakértő részben meg tudja érteni a rendeletet. Szerinte a beugró nővérek ellátási nehézségeket okozhatnak, ha nem ismerik jól a betegeket és az adott osztályt.

Soós Adrianna ugyanakkor úgy véli, hogy az állami egészségügy egyelőre nem tud jól működni bérnővérek nélkül. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta, „olyan komoly budapesti intézményeknél mint a centrumkórházak, melyek jelentős betegforgalommal rendelkeznek, látjuk, hogy osztályokat vagy osztályrészeket kell bezárni.

A szakszervezeti vezető az ATV híradójának beszámolt a legújabb fejleményről is, miszerint külön engedéllyel mégis lehetséges bérnővéreket alkalmazni.

„Egy végrehajtási rendelet is megjelent már ezzel kapcsolatban, ami korlátozott keretek közt lehetővé teszi, hogy heti 12 órában, illetve ha az ellátási érdek indokolja, alkalmazhatók bérnővérek.”

Az ATV ezután megkereste Weltner János sebészt a témában, aki interjú közben úgy döntött, felhívja a saját kórházát:

„Csókolom, Weltner doktor vagyok, szeretném megkérdezni, hogy megvannak még a bérnővéreink?”

„December elsejétől már nincsenek" – válaszolt a vonal másik végén egy nővér, de ugyanezt mondták neki egy másik osztályról is.

– mondta a híradónak a sebész.

Az ATV megszólaltatott egy neve elhallgatását kérő bérnővért is, akitől megtudták, hogy januártól a foglalkoztatója nem tud munkát adni neki.

„A bérnővér cégek kivonták az embereket az osztályokról, aki volt bérnővér az úgy maradhatott én úgy tudom, ahol csak és kizárólag egyházi fenntartású vagy külső fenntartású, például a vakok intézete által fenntartott ápolási osztályokon maradhattak.

– mondta a híradónak, majd hozzátette: pályát módosít, mert főállású ápolóként nem tudná eltartani családját.

Az ATV megkereste az ügyben az egyik érintett kórházat. A Szent János centrumkórházban korábban állítólag a súlyos ellátási nehézségek miatt osztálybezárások történtek. Az egészségügyi intézménytől azt a választ kapták, hogy valóban nem lehet munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül ápolókat alkalmazni. A III-as számú Belgyógyászat - Kardiológia Osztályukon jelenleg az ellátás átszervezése folyik, mert nem biztosított az elegendő munkaerő. Hozzátették ugyanakkor: a betegek szakszerű ellátása más intézmények bevonásával továbbra is akadálymentes.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!