Smajda Attila gyors intézkedésének köszönhetően egymástól kétszáz méterre megállt a két vonat.


Megszólalt a hős vasutas, aki megakadályozta a tömegkatasztrófát Miskolc határában - írta a Boon.hu.

Az eset pénteken történt, amikor kétszáz méterre állt meg egymással szemben két személyvonat a miskolci repülőtérnél délután, miután az egyik szerelvény a tiltó jelzés ellenére továbbment. A váltókezelő időben megállította a vonatot.

A vasutas - aki tömegkatasztrófát akadályozott meg - azt nyilatkozta, hogy nem tartja magát hősnek, csak a dolgát tette.

"Nagyon meglepődtem, mikor észleltem, hogy egymással szemben megy a két vonat...

Az első vágányom foglalt volt, egy tehervonat várakozott rajta, így a Barcikára közlekedő személyvonat a második vágányról haladhatott volna Sajóecseg felé. Ehhez a váltókat kitérőre állítottam, szabad jelzése volt. A Miskolc felé közlekedő tornadásakainak viszont meg kellett volna állnia a bejárati jelző vörös jelzését figyelembe véve. Hát ez neki nem jött össze, és sikeresen felvágta a tizenötös váltót - mondta el a lapnak.

Ekkor állítottam meg itt, az őrhelyem előtt.

Jelentette a szolgálattevőnek, és megkérdezte, merre jár a másik vonat. "Mikor megtudtam, hogy már elhaladt előtte, tudtam, hogy nincs sok időm, így azonnal vörösre állítottam a kijárati jelzőt és szaladtam jelzést adni a barcikai vonatnak, hogy mielőbb álljon meg. Szerencsére sikerült!"

A 2003 óta a vasútnál dolgozó Smajda Attila azt mondta, hogy hasonló esetre nem is emlékszik.

A vasutasnak a MÁV vezérigazgatója és a miskolci polgármester egy emléklapot adott át, és személyesen köszönték meg a helytállását.

A rendőrség adatai szerint 15 óra 25 perckor egy Kazincbarcika felől érkező személyvonat vezetője nem vette figyelembe a vasúti tilos jelzést. Ezt követően a szerelvény megrongálta a vasúti váltót és egy olyan pályaszakaszon haladt tovább, ahol szembe ment egy Miskolcról Kazincbarcika felé tartó személyvonattal. A vasúttársaság irányítása észlelte a bajt és haladéktalanul megállította a vonatokat, amelyek egymástól kétszáz méterre álltak meg, nem ütköztek össze, így a szerelvényeken utazó 168 utas sem sérült meg - írta a police.hu.

Címlapkép: illusztráció



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!