Hétfőn megkezdődött az iskolai és óvodai dolgozók ingyenes koronavírus-tesztelése, ám ezen nem minden jogosult szeretne részt venni.

A kisteleki óvodában az óvónők és a dajkák alig több mint fele akart élni a lehetőséggel a polgármester legnagyobb meglepetésére. Az RTL Híradónak azt mondta, megdöbbentette, hogy csak 57 százalék volt a tesztet kérők aránya.

Végül 54-ből 38-an mentek el a szűrésre, kettejüknek pozitív lett az eredménye, mindketten tünetmentes vírushordozók.

Egy debreceni iskolában is találtak fertőzötteket, 9 pedagógusnak lett pozitív a gyorstesztje a hétfői tesztelés során. Emiatt rendkívüli szünetet rendeltek el, előreláthatólag december 2-ig pedig digitális oktaktással folytatódik a tanév.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az RTL Híradó kérdésére azt közölte, nem gondolják úgy, hogy kötelezővé kellene lenni a tesztelést, ők csak felajánlják és javasolják a lehetőség igénybevételét.

hirdetés

A Pedagógusok Demokratikus Szervezete (PDSZ) szerint azért nem kérik sokan az ingyenes tesztet, mert a tanárok csak akkor kapnak százszázalékos táppénzt,. ha bizonyítani tudják, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg, ellenkező esetben csak 60 százalék jár.

Az RTL Híradó riportja:



hirdetés