Sokan megörültek a kedvezménynek, de a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint nem jár mindenkinek.


Ahogy azt mi is megírtuk, a kormány úgy döntött, hogy tovább bővíti a családi adórendszert, és nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak. Ezt Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára jelentette be szerdán a Facebookon.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint

A 24.hu ezzel kapcsolatban Kulturális és Innovációs Minisztériumot, hogy pontosan mit is jelent a „családi kedvezményre való jogosultság”.

Azt válaszolták, hogy a családi kedvezményen a gyermekek után járó, korábban megigényelt családi adó- és járulékkedvezményt kell érteni, és az a nő, akinek gyermeke 2023. január 1-jén születik, jogosult a 30 év alatti anyák kedvezményére.

Szintén a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy ha a 30. életévét be nem töltött hitelfelvevő nőnek a felsőoktatási tanulmányai alatt vagy azok sikeres befejezését követő két éven belül gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, a fennálló diákhitel-tartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermektámogatásban részesül.

Itt is van viszont feltétel: a gyermektámogatási kérelmet a gyermek születését vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül be kell nyújtani. Így például hiába szült valaki 2022 októberében, a diploma megszerzését követő két éven belül, ezt a kedvezményt sem tudja érvényesíteni, a rendelet ugyanis 2023. január 1-jén lép életbe.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!