Az amerikai lap a hét végén hosszú cikkben foglalkozott az európai agrártámogatások útjával, de többször is falakba ütköztek a kutatás során.

Ahogy korábban is megírtuk: címlapon hozta az amerikai lap, azt, hogy Orbán Viktor Magyarországán a mezőgazdasági „támogatási rendszer szándékosan zavaros, durván aláássa az Európai Unió környezetvédelmi céljait, korrupcióval és önérdekkel átszőtt”. A The New York Times nem először ír a magyar viszonylatokról: október végén a magyar egészségügy helyzetéről értekezett, most pedig a hazai földbárókról, arról, miként csapolják meg az EU-s forrásokat és hogy miért nem tesz az Unió ez ellen semmit.

A cikk egyik szerzője, Matt Apuzzo később külön cikkben írta meg nehezen mennyire nehéz dolguk volt és hogy milyen nehezen sikerült hozzájutniuk a szükséges információkhoz.

Az újságíró azt írja: egyszerűen nem tudták hivatalos forrásból megszerezni azt a listát, amely a támogatott agrárvállalkozókat és birtokokat tartalmazta volna. Úgy véli, többen fedőcégek mögé bújva szerzik meg a pénzeket, így ellenőrizhetetlen a támogatás útja. Az újságírók adatkérését

azzal az indokkal utasították el, hogy túl bonyolult lenne megszerezni a szükséges adatokat a nemzeti kormányok számítógépeiről.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>