Cikkünk frissül…

Kedden is sajtótájékoztatót tartott az operatív csoport, amelynek elején Kiss Róbert rendőr alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy szerdától megváltozik az a jogszabály, amely a Magyarországra beutazni kívánókra vonatkozik. Amint arról beszámoltunk, némileg enyhültek a határátlépési szabályok, a különös méltánylást igénylő esetekben az országos rendőrfőkapitány-helyettes engedélyezheti az országba való belépést. Ezekről részletesebben itt olvashatnak:

Valamelyest enyhültek a határátlépési szabályok

A belépés engedélyezését azonban külön kérvényezni kell.

421 házi karanténban lévő ember vállalta önként, hogy használni fogja a házi karantén ellenőrzésére szolgáló szoftver használatát - közölte az ügyeleti központ vezetője.

Müller Cecília az ápolók napján külön köszöntötte az érintett egészségügyi dolgozókat.

Minden elismerésem és köszönetem a munkájukért,

mondta az országos tiszti főorvos, aki hozzátette, hogy egyetemi évei alatt ő is dolgozott segédápolóként, ezért tudja, hogy milyen komoly munkát végeznek.

Stabilan tartjuk alacsonyan az új fertőzések számát,

emelte ki Müller Cecília arra utalva, hogy hétfőről keddre mindössze 29 fővel emelkedett a fertőzöttek száma.

Ezek a kedvező eredmények olyan járványügyi helyzetet teremtettek, amelyek miatt módosítani lehetett a beutalási renden, így vissza lehet térni a járvány elején bevezetett rendszerhez. Az egészségügyi szolgáltatások ellátása értelmében most már a központosításnak van értelme, tette hozzá a tiszti főorvos, ezért az újonnan igazolt, eddig az otthonukban elkülönített betegeket, akiknek állapota otthonukban annyira kritikussá válik, hogy kórházi kezelést igényelnek és szállítható állapotban vannak, a Dél-pesti Centrum Kórházba (Szent László kórházba) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállítják.

Nem kell senkit Budapestre szállítani a területi kórházaknak, amennyiben ezt nem tartják szükségesnek és nem igénylik,

hangsúlyozta az országos tiszti főorvos, hozzátéve, hogy a szállítást a két intézménynek, a vidékinek és a budapestinek kell egymással egyeztetnie. Ha a budapesti intézmények kapacitása nem bírja tovább, második vonalban a kiskunhalasi, a miskolci, a szekszárdi és az ajkai kórházba, vagy ha ezek kapacitásai megteltek a többi területileg illetékes kórházba szállíthatóak a súlyos betegek.

A járványügyi felkészültséget továbbra is fenn kell tartanunk,

tette hozzá Müller Cecília, ezért a beutalási rend a szükség esetén bevonható kórházakat is tartalmazza.

Elhangzott az is, hogy a Szent László Kórházban már 12 beteget le tudtak venni a lélegeztetőgépről, köztük egy 40 éves pácienst, az állapotuk stabil.

Müller Cecília elmondta, hogy egy országos ellenőrzés során 345 idősotthont megvizsgáltak, ez több mint 21 ezer gondozottat jelent.A vizsgált otthonokból kettő kivételével mindenhol biztosított volt az orvosi ellátás, 193 helyen egyéb szakorvos is szolgálatot teljesít.

Három idősotthonban azonnali intézkedést kellett végrehajtani, mert ezeken a helyeken úgy álltak munkába a dolgozók, hogy előzetesen nem vizsgálták meg az egészségügyi állapotukat. Az intézmények döntő többségében adottak voltak a tárgyi feltételek, de két százaléknál probléma volt a fertőtlenítéssel és a mosogatással. Az országos tiszti főorvos hozzátette: ez az első harmada az intézményeknek, a vizsgálat folytatódni fog.

Kiss Róbert megerősítette, hogy a szerdai kormányülésen tárgyalnak az esetleges további enyhítésekről, és erről a csütörtökön kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fog majd tájékoztatást adni.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: az országos koronavírus-szűrővizsgálat egyik tesztbusza a solymári Auchan parkolójában 2020. május 4-én. Fotó: 24.hu/Marjai János


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!