Korábban a kormány többször is azt állította, hogy a környezetrombolásért járó szankciók megkerülését lehetővé tevő rendelet csak a kohászati üzemeket érinti majd.


Múlt csütörtökön megjelent egy kormányrendelet, ami alapján a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva elrendelte, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet egy adott céggel.

A döntést élesen bírálta a WWF és az LMP is, mindketten az akkumulátorgyárak környezeti terhelését felemlegetve. Az Energiaügyi Minisztérium ezért hamarosan kiadott egy rendeletet, ami szerint csak a már működő kohászati üzemekre vonatkozik majd a kiskapu. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón ennél is tovább szűkített. Közölte: „ha valaki elolvasta volna figyelmesen, abból egyenesen következett, hogy csak és kizárólag már működő gyárakra vonatkozhat, és egyetlen egy működő gyárra akartuk, hogy vonatkozzon. Ez pedig a Dunaferr”.

„A WWF Magyarország csütörtök esti közleménye szerint azonban ez nem igaz. Mint írják, „a vitatott rendelet változatlanul hatályban maradt.

Sem a kormányhatározat, sem a kormányrendelet nem tartalmaz kohászati üzemekre vonatkozó kitételeket, tehát a könnyítés bármilyen ágazat esetében alkalmazható.”

Szerintük „a környezetrombolás esetén a szakértelemmel, területi és ügyfélismerettel rendelkező szakmai döntéshozók kezéből még ki is veszi a döntést a politikai irányítás”. A szervezet szerint így tehát továbbra is nyitva marad a kiskapu, ami lehetővé teszi a környezetrombolásért járó szankciók megkerülését.

Az LMP is kiadott egy közleményt, amiben azt írják: „A környezetvédelmi intézményrendszer lerombolásáról szóló kormányhatározat módosítása alátámasztotta az LMP – Magyarország Zöld Pártjának félelmét, ugyanis a módosítás sem tisztázza megnyugtatóan azt, hogy a súlyosan szennyező és jövőnket felélő akkuipari gyárakra ne vonatkozzon a kormány által biztosított szabadkártya, kizárólag egy miniszteri kézivezérlést eszközölnek benne. Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy az Orbán-kormány 13 éve alatt leépített környezetvédelmi intézményrendszert ilyen hazug módon semmisítették meg végérvényesen, kizárólag azért, hogy a honfitársaink egészségét és biztonságát kiárulva kedvezzenek a külföldi nagytőkének”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!