Az orosz elnök más rossz hírt is kapott: hadseregének egyik tábornoka életét vesztette egy ukrán rakétától. Egy kelet-ukrajnai városban pedig többen meghaltak egy rakétatámadásban.


Ukrán dróntámadás érhette kedden hajnalban az Oroszország déli részén található krasznodari olajfinomítót, amely 130 kilométerre van Vlagyimir Putyin fekete-tengeri palotájától. Az orosz elnököt az is nyugtalaníthatja, hogy egyik tábornoka, az 52 éves Szergej Gorjacsev meghalt egy rakétatámadásban a zaporizzsjai régióban. Eközben az orosz hadsereg rakétatámadást intézett a közép-ukrajnai Krivij Rih városa ellen, a légi csapásban legalább három ember életét vesztette, 25-en pedig megsebesültek – írja a Daily Mail az orosz-ukrán háború legfrissebb híreit összefoglalva.

Kedden reggel nyilvánosságra került egy videó, amelyen a lángoló krasznodari olajfinomító-telep látható. A helyi Kuban News szerint a lángok a létesítmény egyik dízelfeldolgozó-üzemében csaptak fel, miután nagy robbanás történt ott. Több mint 130 tűzoltó érkezett a helyszínre.

A frontvonaltól 320 kilométerre, Oroszország déli részén fekvő Krasznodar Putyin háborús erőfeszítéseinek kulcsfontosságú láncszeme, a megszállt Krím ellátásának központja. A település 130 kilométerre van a fekete-tengeri Gelendzsik üdülővárostól, melytől délkeletre található az orosz elnök egymilliárd font (430 milliárd forint) értékű, többek között föld alatti bunkerrel ellátott palotája.

Az orosz hadvezetés emellett annak sem örülhet, hogy Ukrajna a napokban fokozta az ellentámadását, és Kijev szerint négy falut felszabadítottak a frontvonalon, miközben orosz csapatokat öltek meg. Az már biztos, hogy

Gorjacsev halálát háborúpárti katonai csatornák közölték, egyúttal pedig elismerték, hogy az orosz erőkre nagy nyomás nehezedett Ukrajna ellentámadása miatt. „A hadsereg ma elveszítette az egyik legokosabb és legeredményesebb katonai vezetőt, aki a legmagasabb professzionalizmust személyes bátorsággal ötvözte” – jelentette Jurij Kotenok haditudósító.

Emellett Kijevben és más városokban is légi támadásokról számoltak be, ezek során megsérült további 7 ember.

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk régió kormányzója azt mondta, az oroszok cirkálórakétákkal támadtak, ezek közül hármat lelőttek, de több is becsapódott. A kijevi városi katonai igazgatás közleményében az írta, az ukrán főváros felé tartó összes rakétát és drónt megsemmisítette a légvédelem. Viszont Harkovban dróntámadás érte a civil infrastruktúrát – közölte a város polgármestere, Ihor Terekhov.

„A harcok kemények, de haladunk előre, ez nagyon fontos” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti beszédében.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!