A furcsa rádiókörök (Odd Radio Circles, azaz ORC-k) felfedezésük óta tartják izgalomban a csillagászokat. A különös objektumokat az ausztráliai ASKAP rádiótávcső észlelte először 2019-ben, megmagyarázásukra az évek során több hipotézis is született.


Egyes kutatók úgy vélik, hogy az ORC-ket galaktikus lökéshullámok alakítják ki, mások szerint viszont féreglyukak bejáratai lehetnek.

Egy friss tanulmány segíthet az elméletek pontosításában - írja az ausztrál kormányzati kutatóintézet, a CSIRO. A szakértők a dél-afrikai MeerKAT rádióteleszkóppal gyűjtöttek adatokat, és az eddigi legpontosabb képeket hozták létre az objektumokról.

Jelenleg három vezető hipotézis létezik a furcsa rádiókörökkel kapcsolatban. Az első alapján hatalmas, a befogadó galaxisuk magjában történt robbanások, például szupermasszív fekete lyukak ütközésének maradványai lehetnek. A második szerint az érintett galaxisok közepéből kiáramló nagy energiájú részecskék áramlatai alakíthatják ki őket. A harmadik elmélet alapján a hirtelen csillagszületés által hátrahagyott maradványokból állhatnak.

Az ORC-ket eddig csak rádiótartományban figyelték meg. A gyűrűk hatalmasak, nagyjából 1 millió fényév szélesek, ennek ellenére nem egyszerű észlelni őket.

Ray Norris, a Nyugat-Sydney-i Egyetem és a CSIRO munkatársa, a friss tanulmány egyik szerzője szerint eddig csupán öt ORC-t fedeztek fel. A kutató hozzátette, tudják, hogy az objektumok gyenge rádiókibocsátásból álló gyűrűk, a struktúrák pedig olyan galaxisok körül találhatóak, amelyeknek magjában igen aktív fekete lyuk van. Az viszont talány, hogy mi alakítja ki a köröket. Remélhetőleg a későbbi vizsgálatok közelebb visznek a kérdések megválaszolásához.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!