Egy meghibásodott gép rendbetételét egy betanított munkásra bízták, aki nem a megszokott módon kezdett neki a takarításnak, és a gép felrobbant.


Márciusban történ halálos gázrobbanás a SungEel Hitech Hungary Kft. szigetszentmiklósi üzemében. A korábbi hírekkel ellentétben nem egy, hanem két ember is életét vesztette a balesetben – írja az Átlátszó.

A robbanás után a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kisebb tűzesetről és három ember sérüléséről számolt be.

A cégett már korábban is megbüntették többször dolgozói súlyos veszélyeztetése miatt. Ezért a munkavédelmi hatóság június végén a legmagasabb összegű, 10 millió forintos bírságot vetett ki, és a munkavédelmi hiányosságok megszüntetésére kötelezték a céget.

Azt írták, hogy a balesetet egy darálógép felrobbanása okozta. A gép egy ideig műszaki hiba miatt állt, majd a koreai szakemberek kijavították. Az újraindítás után egy nappal a darálógép eldugult és leállt. Ezen a napon a műszakvezető szabadságon volt, a karbantartó mérnök pedig a cég bátonyterenyei telephelyére volt kirendelve. A takarítást ezért egy betanított munkásra bízták, aki „nem beszélt magyarul”, de korábban már végzett ilyen munkát – írja a lap.

A robbanást az okozta, hogy nem a megszokott módon kezdett neki a takarításnak, hanem a beömlő garat burkolatának a lecsavarozása helyett egy sarokcsiszolóval nyílást vágott rajta, ami robbanást idézett elő. A munkás az égési sérüléseibe még aznap belehalt.

Egy másik dolgozó is súlyos égési sérüléseket szenvedett. Őt hosszan ápolták, de az életét nem tudták megmenteni. Egy harmadik kollégájuk könnyebb sérüléseket szenvedett.

A munkavédelmi hatóság megállapította:

• a munkahelyi kockázatértékelés nem tartalmazott hibajavítási és karbantartási kockázatelemzést,

• a darálógépnek nem volt dokumentált karbantartási és hibajavítási szabályozása és utasítása, „sem ukrán, sem magyar nyelven”,

• a munkások nem részesültek megfelelő munkavédelmi oktatásban.

Az Átlátszó kérdésére a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy jelenleg is folyamatban van a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A lap megjegyzi, hogy a dél-koreai tulajdonú SungEel Kft. akkumulátor-feldolgozó üzemeivel nem ez volt az első probléma. Korábban rákkeltő anyagokkal való súlyos veszélyeztetése miatt ítélték el őket. Majd a bátonyterenyei üzemükben két esetben is darálógép okozott balesetet.

Horráteszik, hogy az Orbán-kormány állami támogatást nyújt az akkugyáraknak és laza hazai szabályozásokkal is segíti az üzemek létesítését.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!