Elkezdődött a Fővárosi Törvényszéken Simonka György országgyűlési képviselő büntetőpere január 14-én, kedden.

A Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselőjét, Pusztaottlaka volt polgármestere ellen tavaly augusztusban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség.

A vád: bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények. Az akkori hírekben szerepelt, hogy az ügyészség szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Tavaly decemberben pedig kiderült, hogy a letöltendő fegyházbüntetésen kívül 850 milliós vagyonelkobzást kért Simonka Györgyre az ügyészség.

A vád szerint tevékenységük a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az EU-tól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

Simonkáné Gábor Mariannának, a politikus feleségének ötödrendű, az unokahúgának, Tóth Renátának pedig hatodrendű vádlottként a költségvetési csalás mellett hamis magánokirat felhasználása miatt kell felelnie a bíróságon.

hirdetés

Az előkészítő tárgyalás előtt arról beszélt Simonka, hogy nem követtek el semmilyen bűncselekményt - írja a 24.hu. Azt is elmondta, hogy nem örül annak, hogy a bíróságon kell lennie neki és a családjának – a családtagok közül többen szintén vádlottak.

A képviselő úgy véli, alkalma nyílik arra, hogy megmutassa, hogy ők nem bűnözők, hanem áldozatok.

Arról is beszélt, hogy nem látja az összhangot a vádirat és a nyomozati iratok között, ezért bízik benne, hogy változni fog a vádirat. De leginkább abban bízik, hogy a bíróság kimondja az ártatlanságát.

Simonka György ügyvédje, Bánáti János kijelentette, hogy a tárgyalás előtt semmilyen nyilatkozatot nem fog tenni a vádról Simonka György. Elmondta, hogy több bizonyíték kirekesztését fogják kérni az eljárás során, és azt is, hogy Simonka György nem fogadja el a vádirati tényállást.

Mint azt a 24.hu írja, a perben tanúként akarják meghallgatni a jelenlévő Hadházy Ákost és Bod Tamást. Utóbbi korábban az Együtt Békés megyei képviselője volt, most a Magyar Narancs újságírója. Ha így lesz, akkor elvileg a tárgyaláson nem lehetnek majd jelen, az előkészítő ülésen azonban bent maradhattak.

A tárgyalás előtt a Fővárosi Törvényszék is sajtótájékoztatót tartott, ahol elhangzott, hogy nem mindennapi ügyről van szó. Összesen 70 ezer oldalnyi irat készült az ügyben, és az ügyészség 35 tanú meghallgatását kezdeményezte.


hirdetés