Ahogy korábban megírtuk, szerdán hat helyszínen - Belgiumban, Chilében, Sanghajban, Japánban, Tajvanon és az Egyesült Államokban - tartottak sajtótájékoztatót az Eseményhorizont Távcső (EHT) kutatói, hogy ismertessék a projekt első tudományos áttörését.


Az Eseményhorizont Távcső segítségével végre sikerült elkészíteni az első ismert felvételt egy fekete lyukról, egészen pontosan annak eseményhorizontjáról. Akit részletesebben érdekel a fekete lyukról készült kép, ide kattintson.

Hogy kik állnak a tudományos áttörés mögött? Az EHT csapatának egyik kulcsfigurája Katie Bouman a Harvardról, aki évekig gyűjtött adatokat, melyekből végül megszülethetett a fekete lyukról készült kép.

Bouman és csapata hozták létre azt az algoritmust, ami képes feldolgozni az adathalmazt, ami összegyűjti az információt egy képhez. A fiatal nő hat évvel ezelőtt csatlakozott az EHT-csapathoz, ekkoriban még szinte semmit nem tudott a fekete lyukakról, azonban később ez vált szenvedélyévé.

Mint mondta, nemcsak az algoritmust fejlesztette ki, ami végül a kép elkészültéhez vezethetett, hanem úgy érzi, új gondolkodásmódot is eredményezett a csapatnak.

Congratulations to Katie Bouman to whom we owe the first photograph of a black hole ever. Not seeing her name circulate nearly enough in the press.

Amazing work. And here's to more women in science (getting their credit and being remembered in history) ????????☄️ pic.twitter.com/wcPhB6E5qK

- Tamy Emma Pepin (@TamyEmmaPepin) April 10, 2019

via


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!