Jövő héten eltűnik az Instagram mobilappjának azon funkciója, aminek létezéséről sokan még csak nem is tudtak, míg mások az online stalkolási vágyukat elégíthették ki vele. Pedig a Following (Követed) fül csak egy bökésnyire van a menüsor szívecskéje alól előhívható Te felülettől, ahol azt szoktuk megnézni, kik lájkolták a képeinket.

A Te fülről átváltva a Követed alatt egy olyan hírfolyam jelenik meg, ahol az általunk követett emberek nyilvános interakciói listázódnak: milyen képeket lájkolt, mely kommenteket kedvelte - nem is kell mondani, hogy ez egy online stalkernek mekkora aranybánya. Aki nem tudott a funkció létezéséről, nagy eséllyel arról sem tud, hogy az online aktivitása így nem marad rejtve, hiszen más számára is látszik a felületen, hogy kiknek a képét kedvelte.

Forrás: 24.hu

A Following (Követed) fül még 2011-ben került be az Instagram mobilappjába (desktopon nem használható) azzal a céllal, hogy a felhasználók még több követhető fiókot fedezzenek fel a képmegosztón. A közösségi oldal indoklása szerint a felhasználók nem használták ki eléggé a felületet (legalábbis az eredeti céljára nem).

Valószínűleg az is közrejátszik a dologban, hogy a profilok túl nagy átláthatósága több kellemetlen helyzetbe keverte a felhasználókat, mint amennyi hasznuk származhatott volna belőle, hiszen az emberek többsége nem túl tudatos a digitális lábnyomát tekintve, így nem gondol bele abba, milyen fényt vethet rá, ha az éjszaka közepén félmeztelen fenekeket kezd el nagyiparban szívecskézni.

A BuzzFeedNews több ilyen szerencsétlen történetről is beszámolt már, például amikor valaki arra figyelt fel, hogy egy katolikus pap ismerőse homoerotikus fotókat kedvelt nagy számban a képmegosztón, vagy amikor egy feleség tudomást szerzett arról, hogy a férje a szomszédasszony bikinis képeire reagál.

Jövő héttől a Te fül mellett már nem lesz választható a Követed, egyszerűen Activity névre keresztelve láthatjuk a kizárólag saját profilunkhoz fűződő tevékenységeket.

(Kiemelt kép: AFP)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!