A Met-gála a Metropolitan Museum of Art's Costume Institute Gala rövidítése, ami magyarul annyit tesz, hogy a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumának divatért felelős részlege minden évben rendez gyakorlatilag egy adománygyűjtő divatgálát a múzeumban. A jegyek körülbelül 30 ezer dollárba, vagyis több mint 8,5 millió forintba kerülnek, és ennek ellenére vagy pont ezért minden, a világon élő és mozgó celeb megjelenik a gálán, már ha Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője engedi, hogy ott legyen. Pletykák szerint egy időben a Kardashianokat kitiltották a Met-gáláról, ahogy a Vogue címlapjáról is, aztán Wintour annyira összebarátkozott Kim Kardashiannal és Kanye Westtel, hogy nem csak Vogue-címlapot kaptak, de meghívót is a gálára.

Néha katolikus, néha punk

Hogy ne legyen túl unalmas, minden évben kitalálnak egy témát, vagyis gyakorlatilag egy dress code-ot amihez a meghívottaknak igazodniuk kell. 2018-ban a katolikus vallás volt a téma, de előfordult, hogy a punkot adták meg irányzatnak, vagy olyan divattervezőket, mint Alexander McQueen, vagy Rei Kawakubo. Az idei témát ennél már kicsit nehezebb elmagyarázni, az ugyanis sokkal összetettebb, mint a korábbiak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

The Costume Institute (@metcostumeinstitute) által megosztott bejegyzés, Ápr 9., 2019, időpont: 4:00 (PDT időzóna szerint)

A Met idei témája a Camp, pontosabban a Camp: Notes on Fashion lesz, ami Susan Sontag 1964-es könyvére, a Notes on Campre utal. Sontag ebben azt írja,

a Camp egy természetellenes, eltúlzott és mesterséges stílus. Egy ronda, ízléstelen, giccses és egyben vicces dolog, ami a túlzottsága mellett tartalommal, leginkább iróniával is bír.

Tökéletes példa erre az alábbi Viktor&Rolf-ruha, amire az van írva:

A kevesebb több.

Fotó: Kristy Sparow/Getty Images

És itt gyorsan vissza is térhetünk a tiltólistára, amit Wintour kezel, ugyanis a téma kapcsán sokaknak eszébe jutott, hogy

a leginkább túlzásba vitt és vicces abszurditás az USA-ban jelenleg nem más, mint az elnök, vagyis Donald Trump.

Amikor megkérdezték Anna Wintourt, hogy van-e bármi esély arra, hogy Trump meghívót kapjon az eseményre, a Vogue főszerkesztője egyértelmű nemmel válaszolt. Egyébként korábban, amikor Trump még nem volt elnök, kapott meghívót a gálára, olyannyira, hogy felesége, Melania Trump kezét is itt kérte meg 2004-ben.

Donald Trump lányával, Ivanka Trumppal és Melania Trumppal a 2004-es Met-gálán
Fotó: Evan Agostini/Getty Images

A lényeget senki nem láthatja

Aki látta az Ocean's 8 című filmet, annak van némi fogalma arról, hogy mi zajlik az estén. Celebek jönnek-mennek, fotózzák őket a vörös szőnyegen az extrábbnál extrább ruháikban, majd megnéznek pár kiállított festményt meg szobrot, aztán megvacsoráznak. Néha fellép egy-két előadó is, vagy páran összeverekednek a liftben.

Utóbbi konkrétan megtörtént a 2014-es gálán - Beyoncé húga, Solange Knowles esett neki az énekesnő férjének, Jay-Z-nek. Az okokat azóta sem tudni, csak valószínűsíthető, hogy ekkor derült ki, hogy a rapper megcsalta Beyoncét. A buliba egyébként egy fotós sem mehet be, az újságírók és a nyilvánosság csak a vörös szőnyeges vonulást láthatja, az, hogy magán az eseményen mi történik, gyakorlatilag titok.

Beyoncé és Jay-Z 10 éve: liftben verekedés, megcsalás és egymásnak beszólogatás

Hat évnyi járás után 10 évvel ezelőtt házasodott össze a leghíresebb és legsikeresebb celebpár, akik 12 évig bírták ki különösebb botrányok nélkül.

Anna Wintour a főnök

Eleanor Lambert divatújságíró találta ki még 1948-ban, hogy adománygyűjtő eseményt kellene rendezni a Costume Institute számára. Akkoriban 50 dollár volt a jegy, ezt tornázták fel 2018-ra 30 ezerre. Hivatalos adatok nincsenek, de bizonyos források szerint a bevétel 2018-ban már 8 számjegyű volt, több mint 13 millió dollár.

Vannak cégek, akik egész asztalokat vásárolnak meg 200-300 ezer dollárért, vagyis 60-80 millió forintért, hogy oda ültessék a saját vendégeiket, akikre persze Wintournak áldását kell adnia.

És miért Wintour a főnök? A Met-gála és a Vogue kapcsolata még akkor kezdődött, amikor a magazin korábbi főszerkesztője, Diana Vreeland otthagyta a Vogue-ot 1972-ben és a Costume Institute tanácsadója lett. Ő találta ki, hogy a gálának legyen minden évben más témája, illetve hogy hírességeket is hívjanak meg rá, ne csak a divatvilág szereplőit. Amikor 1995-ben Wintour is képbe került, kitalálta, hogy ebből egy olyan vörös szőnyeges eseményt kell kreálni, ami akkora és legalább olyan fontos, mint az Oscar-gála. Miután ez sikerült neki, ő lett a főnök. 1986-ban még Diana hercegné is ott volt.

Fotó: Anwar Hussein/Getty Images

Ki nem lesz ott?

Akit Anna Wintour nem akar látni. Meg azok a celebek, akik merészeltek negatívan nyilatkozni erről az eseményről. Például Amy Schumer, aki azt mondta, hogy ott "csak kibaszott seggfejeknek öltözött" emberek vannak, vagy Tina Fey, aki úgy nyilatkozott róla, hogy ez egy "faszfej-parádé", illetve talán Gwyneth Paltrow, aki pedig azt mondta, egyáltalán nem élvezte a gálát, igaz, ennek ellenére a következő évben is elment.

A 2019-es Met-gálát ottani idő szerint május 6-án, hétfőn este tartják, a kiállítást pedig, ami köré ezt az egészet építik, vagyis a Camp: Notes on Fashiont május 9-től nézheti meg a nagyközönség a Metropolitan Múzeumban, egészen szeptember 8-ig. A tavalyi, katolikus vallásról szóló Heavenly Bodies-kiállítás a legnézettebb volt a múzeum eddigi történetében: összesen 1 659 647-en vettek rá jegyet.

Kiemelt kép: A 2018-as gálán Stephen A. Schwarzman, Christine Schwarzman, Donatella Versace, Rihanna, Amal Clooney és Anna Wintour - Fotó: Kevin Mazur/MG18/Getty Images


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!