Szexuális zaklatással vádolják Win Butlert, az Arcade Fire rockzenekar frontemberét, négyen is arról meséltek, hogyan használta ki ismertségét a zenész ahhoz, hogy intim kapcsolatba kerülhessen velük - derül ki a Pitchforkon megjelent oknyomozó anyagból.


A megszólaltatottak közt három nő és egy magát genderfluidnak valló illető volt, mindannyian a 18-23 év közötti korosztályból. Mindannyian azt állítják, hogy a férfi hírnevét kihasználva került férkőzött a bizalmukba 2015 és 2020 között. Hármukkal Instagramon ismerkedett meg, egy idő után szexuális tartalmú fotókat és videókat küldött és kért tőlük. Mindhárman arról számoltak be, hogy rendkívül rosszul érezték magukat a felvételek miatt, egyikük szégyenről és szorongásról beszélt, ám megtették, amit Butler kért, mivel bálványozták őt. Ezt is hozzátették, hogy a korkülönbség is problémás volt - Butler majdnem kétszer annyi idős volt, mint ők. A negyedik érintettel egy másik együttes koncertjén találkozott a zenész, ahol annak ellenére nyúlt a nő lába közé, hogy az nem akarta azt. Későbbi kezdeményezéseit is erőszakosnak ítélte a lány. Egyikük azt mondta, hogy öngyilkosságot kísérelt meg a szorongás miatt, Butler ugyanis arra kötelezte őt, hogy tartsa titokban a viszonyukat mindenki előtt.

A vádakra Butler nyilatkozatban reagált: szerinte ugyan valóban szexuális viszonyba bonyolódott ezekkel az emberekkel, ám egyikük esetében sem történt erőszak, minden a másik fél beleegyezésével történt. A vádlói által vázolt történetekre szinte kivétel nélkül máshogyan emlékezett. Azt állította például, hogy az egyik lány például már-már betegesen rajongott érte, minden eseményre követte, sőt, egyszer egy étterembe is, ahol a biztonsági őrt kellett megkérni, hogy tartsa tőle távol. A lány ezzel szemben azt állította, hogy csupán néhány koncertjére ment el, oda is a barátai miatt, az étterembe azért látogatott el, mert a barátja ott dolgozott, a biztonsági őrös incidensről pedig nem is tud.

Butler tehát a házasságtörést elismerte, a szexuális zaklatást nem, ám ennek ellenére bocsánatot kért az érintettektől:

Elnézést kérek mindenkitől, akit megbántottam a viselkedésemmel. Folyamatosan tanulok a hibáimból, és nagyon keményen dolgozom azon, hogy jobb ember legyek, olyan, akire a fiam büszke lehet (…) Sajnálom, ha nem figyeltem eléggé arra, hogy milyen hatással vagyok az emberekre. Elcsesztem.

- nyilatkozta, hozzátéve, hogy ugyan nem akarja ezt kifogásként használni, de rendkívül nehéz gyerekkora a mai napig meghatározza viselkedését, ráadásul felesége vetélése óta sem önmaga, emiatt inni kezdett.

Hozzátette, hogy felesége, az Arcade Fire-ben szintén zenélő Régine Chassagne tudott a hűtlenségéről. A nő szintén közleményben reagált a történtekre, amelyben kifejtette, hogy mindenben támogatja férjét, aki mögött valóban húzós évek vannak, ám tudja, hogy sosem nyúlna egy nőhöz sem annak beleegyezése nélkül.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!