Alaposan átrajzolta kedden Európa és Ázsia légiközlekedését a közel-keleti konfliktus. Több járat is Budapesten tett kitérőt.


A közel-keleti régióban kirobbant konfliktus miatt több repülőjáratnak kellett módosítania az útvonalát kedden, derül ki az AIRportal.hu cikkéből. Az Iránból Izrael ellen indított rakétatámadások miatt több légitársaság kényszerült arra, hogy gépeit kitérő repülőtérre irányítsa. A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre emiatt négy Emirates-gép érkezett, köztük két hatalmas Airbus A380-as is.

Kedd este Irán rakétatámadást indított Izrael ellen. Az események jelentősen befolyásolták a térség légiközlekedését, így több járat is megváltoztatta az útvonalát, míg másoknak vissza kellett fordulniuk és alternatív repülőtereken leszállniuk. Az izraeli repülőterek nem fogadnak és nem indítanak járatokat, valamint Irak és Jordánia légterét is lezárták. Irán egyes területei felett szintén légtérkorlátozások vannak érvényben.

A Budapest-Dubaj útvonalon közlekedő Emirates EK 112-es járatnak vissza kellett fordulnia a török-iráni határ közeléből, és végül Isztambulban szállt le. A repülő 2 óra 20 perc elteltével indult tovább Dubaj felé.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint három további Emirates-járat is visszafordult Törökország felett, és Budapesten szállt le. Ezek a járatok Dublinból, Düsseldorfól és Prágából tartottak Dubajba, és összesen 1215 utast szállítottak. A dublini és prágai járatokat Boeing 777-300ER gépek, míg a düsseldorfi járatot egy Airbus A380-800 teljesítette.

Az Emirates Nizza–Dubaj járatát kiszolgáló Airbus A380-800 gép is a tervezett bécsi leszállás helyett Budapesten landolt. A négy Emirates-járat 23 óra és szerda hajnali 3 óra között indult tovább Dubajba, az eredeti útvonalat megkerülve Egyiptom és Szaúd-Arábia légterén keresztül repülték át a konfliktus sújtotta területeket.

A dubaji légitársaság három további Airbus A380-asa kitérőként Bécsben szállt le.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!