Jurij C. 40 éve hajózik a Dunán, jól ismeri folyó teljes szakaszát. Az ukrán kapitány azt mondta, nem látta a kishajót.


Több mint négy évvel a Hableány katasztrófája után vallomást tett Viking szállodahajó kapitánya. Jurij C. azt írta: nem látta a kirándulóhajót, és azt hitte, egy uszadékfának ment neki.

A Blikk beszámolója szerint meglepő fordulattal folytatódott kedden a Hableány-per. A Viking Sigyn ukrán kapitánya ugyanis hétfőn egy írásbeli nyilatkozatot nyújtott be a bíróságnak. Ebben

Ő is kérte a leváltását, ezért a hajó a parancsnokságát a másodtiszt vette át.

Jurij C. azt is előadta, hogy több mint 40 éve hajózik a Dunán, 2001 óta kapitány, 2003 óta személyhajókra is érvényes a vizsgája. A folyó egész szakaszát jól ismeri, révkalauzként is dolgozott. Így a baleset helyszíne, a Margit híd elhelyezkedése, és a pillérek által keltett sodrás sem volt ismeretlen számára.

A bíróság által felolvasott vallomás után szünetet rendeltek el, majd az ügyészség reagált is az abban elhangzottakra.

Az ügyész azt mondta, nem érti a vallomásban miért nem esett szó a Viking radarjáról, amely a hajó feketedoboza szerint előre 400, jobb és bal oldalra pedig 200-200 méterre volt beállítva. Így

Az ügyész szerint pedig a sokk, a pánik nem magyarázat arra, hogy a kapitány nem vett részt a segítségnyújtásban, és ezt a kötelezettségét is elmulasztotta a halálos tömegszerencsétlenség okozása mellett.

A tárgyalás egy hét múlva a kapitány védőjének perbeszédével folytatódik és várhatóan szeptember 26-án fognak ítéletet hozni az ügyben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!