Koltay András provokációnak minősítette a delegáció egyes kérdéseit. Az NMHH elnöke szerinte a média nem tekinthető függetlennek, mert mindig is politikai irányvonalat követett.


Provokatívnak minősítette a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke az Európai Parlament küldöttségének bizonyos kérdéseit, Koltay András arra is megkérte a delegációt, hogy ne jöjjenek többet Magyarországra - számolt be róla a Népszava.

A lap emlékeztet, hogy a kereszténydemokrata, szocialista, liberális és euroszkeptikus frakciókhoz tartozó képviselők tavaly november elején jártak Magyarországon, és többek között kormányzati és ellenzéki politikusokkal, állami hatóságok vezetőivel, újságírókkal, oktatási, kulturális intézmények, illetve civil szervezetek képviselőivel találkoztak.

A Népszava által megszerzett beszámoló szerint a képviselők kifogásolják a média szabályozását, kétségbe vonják a médiahatóság függetlenségét és

A jelentés készítői bírálják a közszolgálati médiát, amely szerintük minimális teret enged a kormányétól eltérő hangoknak. Azt is kifogásolják, hogy az állam és az állami vállalatok hirdetéseinek nagy részét a kormánypárti sajtó kapja.

A Népszava szerint Koltay András, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke a delegációval folytatott eszmecserén kifejtette, hogy a médiapluralizmusnak nincs meghatározása. Koltay szerint a média nem tekinthető függetlennek, mert mindig is politikai irányvonalat követett.

Bár a látogatásról készített összefoglalóban ez nem szerepel, a Népszava információi szerint azonban

A jelentésben emellett többek között azt írják:

„A küldöttség tagjai szilárdan meg vannak győződve arról, hogy a magyar kormány szándékosan osztja fel a médiumokat kormánypárti és ellenzéki médiára, és ezt a felosztást az ország történelmi fejlődésével indokolja. Ezzel szemben a delegáció a szabad és független médiatér szükségességében hisz.”

A Népszava szerint az EP-delegáció jelentését hamarosan megvitatják az EP illetékes szakbizottságában.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!