Nincs közeledés az Unió és Magyarország között, továbbra is kritika van a magyar egyetemek államközeli alapítványokba kerülésével kapcsolatban.


Navracsics Tibor interjút adott a lengyel állami hírügynökségnek (PAP), amiben az uniós pénzekről és Magyarország kizárásáról is beszélt az Erasmus+ programból. Az interjút az Economix szemlézte.

A szuverenitásvédelmi törvényről a területfejlesztési miniszter elmondta: más országokban is vannak olyan törvények, amelyek általában a választási kampányokba vagy az ország belpolitikájába való külső beavatkozás korlátozására és átláthatóságának biztosítására irányulnak. A javaslatot ugyanakkor több helyről, így az Egyesült Államokból is érte bírálat, „drákói” eszköznek nevezve, ami alkalmas lehet a politikai ellenfelek büntetésére. A miniszter nem számít ehhez hasonló kritikákra a jövőben.

A tudósítás szerint a magyar egyetemeknek az Erasmus és a Horizont Európa programokban való részvétele továbbra is elérhetetlennek tűnik. A PAP emlékeztet rá, hogy hogy az Európai Bizottság 2022 végén aggályokat fogalmazott meg a magyarországi állami egyetemek irányítási eljárásaival kapcsolatban.

Az elfogadott törvény értelmében egyes magyarországi egyetemek irányítását alapítványok vették át, az intézmények igazgatótanácsába pedig a Fidesz-KDNP koalíció képviselői ültek be. Az Európai Bizottság nyomására végül Gulyás Gergely februárban bejelentette, hogy az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban ülő miniszterek lemondanak ottani tisztségükről.

Ennek ellenére Navracsics Tibor most azt mondta:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!