Szabó Tímea azzal szembesítette a területfejlesztési minisztert, hogy míg a jegybankelnök havi 6 milliót keres, addig a pedagógusok átlagbére bruttó 230 ezer forint.


"Elég az eszetlen pusztításból, a pedagógusokon való bosszúállásból! Mikor emelik meg végre a tanárok bérét?" – tette fel a kérdést Szabó Tímea, aki az azonnali kérdések órájában fordult Navracsics Tiborhoz a parlament hétfői ülésén.

A Párbeszéd politikusa elmondta, hogy például

- írja a Telex.

A kormány nevében válaszoló területfejlesztési miniszter azt mondta:

A miniszter beszélt arról is, hogy ő maga is pedagóguscsaládból származik, sőt ő is pedagógus, a felsőoktatásban dolgozik. „Ebből adódóan elhiheti nekem, hogy egyetértek a pedagógusok bérkövetelésével. Ennyit tudunk most teljesíteni” - mondta.

Az Európai Bizottsággal kötött megállapodás értelmében 2023-ban a pedagógusok átlagfizetése a diplomás átlagbér 64,7 százaléka lesz, majd ez nő 2024-ben 71,8 százalékra, 2025-ben pedig 80 százalékra. Azért csak 80 százalék, mert a diplomásokba beletartoznak a magánszférában, pénzügyi szektorban dolgozók is - magyarázta Navracsics.

Ha maradnak a mostani kereseti arányok, akkor ezek alapján 2025-ben átlagosan bruttó 777 ezer forintot kereshet majd egy pedagógus.

VIDEÓ: Szabó Tímea felszólalása


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!