Korábbi orvosa szerint az sem kizárt, hogy újra Novicsokkal törtek Alekszej Navalnij életére. Annyi már biztos, hogy a hatóságok megpróbálták eltitkolni a haldokló politikus tüneteit.


Több száz, korábban nem publikált hivatalos dokumentumhoz jutott hozzá Alekszej Navalnij halálával kapcsolatban az Insider oknyomozó portál. Az orosz nyelvű cikket szemléző 444.hu azt írja, az előkerült dokumentumok alapján nem tartható a korábbi, hivatalos magyarázat, mi szerint Navalnij betegség miatt halt meg.

– mondta az Insidernek Alekszandr Polupan orvos, aki az orosz ellenzéki vezetőt a 2020-as Novicsok-mérgezése után kezelte. A lap szerint más orvosok is mérgezést valószínűsítettek a dokumentum megismerése után.

Navalnijt 2020-ban novicsok idegméreggel mérgezték meg, túlélését csak a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhette. Miután hazatért németországi gyógykezeléséről, azonnal letartóztatták, különböző jogcímeken több mint harminc évre ítélték, és a szibériai Harp falu IK-3 elnevezésű fogolytelepén tartották fogva. Itt lett rosszul idén februárban, a börtönudvaron összeesett, és rövid idő alatt meghalt. Holttestét sokáig nem adták ki, a hivatalos vizsgálatok szerint betegségek kombinációja okozta a halálát, köztük hepatitisz és hasnyálmirigy-gyulladás, amihez szívritmuszavarok is kapcsolódtak.

A több száz megszerzett dokumentumból egyelőre csak párat tettek közzé, ezekből az Insider szerint az látszik, hogy a hatóságok később szándékosan eltávolították azokat a tünetekre való hivatkozásokat, amelyek nem illettek bele a hivatalos verzióba.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!