A börtöntábor egyik elítéltje elárulta, hogy mi történt az orosz ellenzéki politikus halála előtti és azt követő órákban a börtönben.


Az orosz hatóságok azt állítják, hogy még nem állapították meg Navalnij halálának okát, ezért nem adják ki a holttestet a családnak. A mentősök eközben azt állítják, hogy sérüléseket láttak az elhunyt testén és arcán. Úgy vélik, hogy ezek olyan sebek, amelyek akkor keletkezhetnek, ha valakit a földre szorítanak, miközben a teste rángatózik.

A Novaja Gazeta úgy értesült, hogy egy mentős szerint ha valaki a börtönben hal meg, akkor a testét a halottkém hivatalába viszik, de most egy kórházba szállították.

„Bevitték a hullaházba, aztán két rendőrt állítottak az ajtóhoz. Akár ki is rakhattak volna egy táblát azzal a feliratta, hogy »valami gyanús dolog folyik itt!« Természetesen mindenki tudni akarta, mi történt, hogy mire fel ez az óriási titkolózás, illetve hogy valami komoly dolgot rejtegetnek-e”.

A kórházi dolgozók arról számoltak be, hogy a legtöbb patológust eltiltották attól, hogy elvégezze a boncolást. Egyesek szerint Moszkvából kapták az utasítást, mások szerint viszont az intézmény igazgatója döntött így. Többek szerint mindenki tudja a haláleset politikai kapcsolatát, és ezért félnek, hogy ne legyen közük a holttesthez.

A mentős úgy véli, hogy Navalnij halálát szívleállás okozhatta, és megpróbálták újraéleszteni. De azt nem tudni, mi okozta a szívleállást.

A lapnak a börtöntábor egyik lakója elmondta: „rejtélyes zűrzavar” tört ki az orosz ellenzéki politikus halálát megelőző napon. Megerősítették a tábor biztonsági intézkedéseit, miközben az őrök szokatlanul sietve végezték el az ellenőrzést. Az ablakból pedig látták, hogy éjjel autók érkeztek a börtönbe, de azt nem tudták, hogy hová.

Másnap viszont szokatlanul alapos volt a cellák ellenőrzése. Lefoglaltak telefonokat, kártyát, fűtőtestet, amit eddig engedtek a raboknak. Hozzátette, hogy az ilyen ellenőrzésekről korábban egy hónappal előbb értesítették őket is, mert nem volt érdeke a börtönnek sem, hogy szabálytalanságot találjanak.

Navalnij halálhíre gyorsan elterjedt a börtönben. A rab szerint a mentő csak később érkezett. Úgy vélte, hogy a politikus előbb halhatott meg, mint ahogy a hivatalos tájékoztatás állítja, lehetséges, hogy még az éjszaka.

A lap megjegyzi, hogy a valóság jó eséllyel titok marad, mert a halálhír bejelentése után a hatóságok és a közeli börtönök vezetői is összeültek, valószínűleg azért, hogy megegyezzenek a Navalnij halálával kapcsolatos kommunikációról.

Forrás: RTL.hu

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!