Az orosz ellenzéki vezető munkatársa szerint közel voltak egy fogolycseréhez, de Putyin az utolsó pillanatban meggondolhatta magát. A Kreml tagadja, hogy szó lett volna ilyesmiről.


Már csak „napokra” volt attól Alekszej Navalnij, hogy egy fogolycsere keretében elhagyhassa a börtönt, állítja az orosz ellenzéki vezető korrupcióellenes alapítványának kuratóriumi elnöke egy hétfőn megjelent videóban. Marija Pevcsih szerint Navalnij mellett két amerikai állampolgárt adtak volna az oroszok a Németországban életfogytiglani börtönbüntetését töltő bérgyilkosért, Vagyim Kraszikovért, írja a CNN.

Kraszikov még 2019-ben végzett Berlinben egy korábbi csecsen harcossal. A német bíróság ítélete szerint mindezt a Kreml megrendelésére tette.

„Navalnijnak a következő napokban szabadulnia kellett volna, mert elértük, hogy döntés szülessen a fogolycseréről. Február 15-én este kaptam megerősítést arról, hogy a tárgyalások a végső szakaszban vannak” – mondja a videóban Marija Pevcsih. Navalnij halálát másnap, február 16-án jelentették be.

A CNN megjegyzi, hogy Pevcsih állításait nem erősítették meg független források, és a német kormány sem kívánta kommentálni a videót. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy nem tud olyan megállapodásról, amit Pevcsih emleget a felvételen.

A CNN egyik forrása szerint valóban voltak egyeztetések egy esetleges fogolycseréről, de konkrét ajánlattételre nem került sor Navalnij haláláig.

Putyin nemrég arról beszélt a Tucker Carlsonnak adott interjúban, hogy érdeklődik egy Kraszikovot érintő fogolycsere iránt, akiét cserébe Evan Gershkovich, a Wall Street Journal riporterét adhatnák. Az orosz elnök úgy fogalmazott, hogy „megállapodásra lehet jutni” egy olyan férfi szabadon bocsátásáról, aki szerinte „hazafias okoktól” motiváltan „likvidált egy banditát az egyik európai fővárosban”.

Pevcsik a videóban azt mondja, hogy Putyin „megkaphatta volna” Krasikovot, „ha feladja Navalnijt”. Szerinte azonban Putyin nem tudta volna elviselni a gondolatot, hogy Navalnij szabad, ezért inkább úgy döntött, hogy „megszabadul az alku tárgyától”.

A teljes, orosz nyelvű videót angol felirattal itt lehet megnézni:

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!