Mennyi időt tölthetett egy baka egy hivatásos tábori kéjhölggyel? Milyen nők voltak alkalmasak erre a szolgálatra, és milyen egyenruhát viseltek? Illetve egyáltalán miért volt szükség katonai bordélyházak felállítására? A Kéjnők és lövészárok-lotyók. Prostitúció az I. világháború alatt című beszélgetésen Dr. Kiss Gábor levéltárvezető és Szécsényi Mihály levéltáros-történész adott válaszokat ebben a pikáns témában. Mi ott voltunk, itt vannak a beszélgetés legérdekesebb részletei.

Amikor 1914-ben kitört az első világháború, még senki nem gondolta, hogy a küzdelem évekig el fog elhúzódni. Nem csoda, hogy idővel a hónapokra összezárt katonák között nem csak erkölcsi problémák, hanem a nemi betegségek is felütötték a fejüket. Eleinte önmegtartóztatásra próbálták rávenni a katonákat, de négy és fél éven keresztül ez lehetetlen volt.

1915 tavaszára a csapatkórházakban ápoltak felét nemi betegségekkel kezelték, az eltelt hónapok alatt pedig megkétszereződött a beteg katonák száma. Így

a gyakran halálos szifilisz, az enyhébb lefolyású kankó és a lágyfekélyként ismert ulcus molle nevű betegség évi hétszázezer frontról kieső katonát eredményezett.

A hadügyminisztérium ekkor már kénytelen volt szervezetten kezelni a problémát: létrejöttek a hivatalos tábori bordélyok, ahol megfelelő megelőző módszerek és orvosi ellátás mellett elégíthették ki vágyaikat a katonák.

befe4caafa20923047a25a6785b253698e8f1d1a

Cirkuszi kocsiból kialakított mobil bordélyház a Monarchia hadseregében

Ezeket az intézményeket a hadszíntérhez közel rendezték be elhagyatott kastélyokban, falusi házakban, vagy éppen vasúti vagonokban. A „hagyományos” városi bordélyházakkal szemben a katonai bordélyok rendkívül szigorú szabályozás alá estek. Már az örömlányok kiválasztása is szigorú szempontrendszer alapján történt, és nem választottak ki minden jelentkezőt. A katonai kéjhölgyek nem lehettek 18 év alattiak, szüzek vagy házasok. Illetve nem lehettek gyenge testalkatúak sem, hiszen sok esetben nehéz sors várt ezekre a lányokra.

A tábori prostituáltakat három osztályba sorolták. A legszebbek szerencsésebb helyzetben voltak, ők a tiszti bordélyokba kerültek, a többiek viszont az I. és II. osztályú legénységet szolgálták ki. Átjárás fölfelé nem volt, csak lefelé. Egy legénységi prostituált soha nem emelkedhetett a tiszti bordélyokba. Azonban

az “elhasználódott” tiszti prostituáltak lecsúszhattak alacsonyabb beosztásba.

Egyenruhás kéjhölgyek

A tábori prostituáltak bár nem voltak katonák, egyenruhát is kaptak. Uniformisuk a nővéri egyenruhákhoz hasonló, szürke színű ruha volt. A kéjhölgyek beosztását harisnyájuk színéről lehetett megállapítani. A források szerint a tiszti örömlányok selyem vagy félselyem harisnyát hordtak. A tábornoki kéjhölgyek harisnyáján piros csík futott - akárcsak a tábornokok nadrágján. A legénységi prostituáltak olcsóbb pamutharisnyát viseltek. Az elsőosztályú hölgyeket ebben a kategóriában vörös harisnyával különböztették meg.

Természetesen az árban is voltak különbségek. A tiszteknek 10, a bakáknak pedig 3 koronát kellett fizetniük a kellemes percekért. Viszont nagy különbség volt e percek számában is. A tisztek nem csak azért jártak jobban, mert szebb lányok szórakoztatták őket, hanem azért is, mert rangtól függően 30, 60, vagy 120 percet is eltölthettek egy-egy örömlánnyal. Ezzel szemben

a hosszú sorokban várakozó közkatonáknak mindössze 15 perc jutott.

A másodosztályú örömlányok voltak a legrosszabb helyzetben. A szabályozás szerint csak napi 12 katonát szolgálhattak volna ki. A nagy igény miatt azonban gyakori volt, hogy naponta 100 férfit is kielégítettek. Az ily módon leterhelt, fizikailag és pszichésen is megtört lányok gyakran az italba, drogokba vagy az öngyilkosságba menekültek.

6a81b9f7118e41ac93765aad3d72cabfe3818f4d

A tábor szépei: tiszti prostituáltak

A nemi betegségek elleni harc miatt a tábori kéjhölgyeknek és az őket igénybe vevő katonáknak is szigorú szabályokat kellett betartaniuk a tisztálkodásra vonatkozóan is. Aktus előtt és aktus után is fertőtleníteniük kellett nemi szervüket - már amennyire ezt a körülmények engedték.

A lányokat hetente kétszer vizsgálták meg az orvosok. A bakákat pedig amellett, hogy rendszeresen ellenőrizték, minden eltáv előtt és után is kivizsgálták. Ha egy tábori prostituált mégis megfertőződött, őt is kikezelték az ispotályokban. Sőt, külön kórházi osztály volt a beteg örömlányok részére. Előfordultak azonban olyan esetek is, hogy

a nemi beteg kéjhölgyet “biológiai fegyverként” bevetve átküldték az ellenséges vonalak mögé, hogy az ellenfél katonáit megfertőzze.

ttt

Katonák várakoznak orvosi vizsgálatra

A katonák nagy része egyébként nem is a fonton fertőződött meg, hanem otthonról hozták a betegséget, vagy a hátországi bordélyokból. Akadtak azonban olyanok is, akik

szándékosan fertőzték meg magukat, vagy csak imitálták a nemi betegség tüneteit, hogy ezzel késleltessék saját bevetésüket.

Bevett módszer volt például, hogy a katonák parafint fecskendeztek a bőrük alá, ami a nemi betegségre jellemző gennyes elváltozásokat eredményezett. A fronton szolgáló, hozzá nem értő katonaorvosok - akik a civil életben nem bőrgyógyászként, hanem mondjuk fogorvosként vagy szemészként praktizáltak - értelemszerűen eleinte félrediagnosztizálták ezeket a tüneteket, így a leleményes baka egy időre elkerülhette a harcteret. A csalások kivédésére az orvosoknak tanfolyamot indított a katonaság a nemi betegségek ismérveiről, a saját magukat megbetegítő katonákat pedig szigorúan büntették.

Két saját magát megbetegítő katona esete

Két katona - név szerint Szabó Elemér és Hajna János - úgy akarta elkerülni a szolgálatot, hogy szándékosan megfertőzték magukat kankóval. A kihallgatáskor azt állították, hogy egy közeli, hivatalos bordélyházban kapták el a betegséget, de már nem emlékeznek a hölgy nevére és kinézetére. Ez már több volt, mint gyanús, ráadásul a hátországi bordélyokat pont ezért rendszeresen, szigorúan ellenőrizték. Az orvosi vizsgálat során megállapították, hogy az említett bordélyház minden dolgozó hölgye egészséges. Ráadásul az egyik lány bevallotta, hogy a katonák 5 krajcárt kínáltak azért, hogy összeismertesse őket egy nemi beteg prostituálttal, de ő erre nem volt hajlandó. A katonákat így végül kikezelték, de nem maradt el a szigorú büntetés sem.

A beszélgetésről felvétel is készült. Így ha lemaradtál róla, vagy érdekelnek a további részletek, a videót megnézheted majd az eseményt szervező Politikatörténeti Alapítvány és Intézet Facebook-oldalán is.

Fotók forrása: Császtvay Tünde: Éjjeli lepkevadászat. Bordélyvilág a történeti Magyarországon. Osiris Kiadó. Budapest, 2009.; Címkép: Politikatörténeti Alapítvány és Intézet Facebook oldala



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!