Vlagyimir Putyin teljes mozgósításra készülhet. Szakértők szerint könnyen elképzelhető az ukrajnai konfliktus eszkalációja.


Szakértők attól tartanak, hogy a keddi kijevi légicsapás és a moszkvai dróntámadás könnyen a háború eszkalációjához vezethetnek, írja a Daily Star. Egy elemző szerint Oroszország az elmúlt napok eseményei alapján lassan a „teljes mozgósítás” felé sodródik.

Kedden mindkét ország fővárosát támadás érte. A moszkvai lakóépületekbe azután csapódtak drónok, hogy néhány hete a Kremlt vették célba hasonló módon. Kijev tagadja, hogy köze lenne a támadásokhoz, miközben az ukrán fővárosra az oroszok mértek légicsapást.

Azonban erre sincs egyelőre megdönthetetlen bizonyíték.

Igor Szusko, a Winds of Change Research Group nonprofit agytröszt kutatója egy FSZB-forrásra hivatkozva azt írta a Twitteren, hogy Oroszország teljes mozgósítás bejelentésére készülhet a következő napokban.

„Ha ez igaz, akkor a ma reggeli dróntámadások Moszkva ellen, amelyek többségét a jelek szerint a légvédelem lelőtte, nagyon is lehet, hogy Putyin hamis zászlós hadművelete” – írta Szusko. Ugyanakkor akadnak olyan források is, melyek szerint a Moszkvát támadó drónokat az ukrán hadsereg indíthatta.

A tavaly ősszel már szolgálatba állított 300 ezer katonán felül a következő mozgósítási hullámban még több embert küldhetnek a háborús övezetbe.

Oroszország elődjéhez köthető a történelem legnagyobb mozgósítása. A Szovjetunió 34 millió embert sorozott be a második világháborúban, amikor a náci Németország ellen indult hadba.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!