Követtek el ugyan hibákat Robert Fico testőrei is, de a biztonságpolitikai szakértő szerint eddigre egy szinte kivédhetetlen helyzettel találták szembe magukat. A merénylő ugyanis már eljuthatott a helyszínre úgy, hogy még egy fegyver is volt nála.


„Azt gondolom, hogy egy nagyon komoly biztonsági fiaskót látunk” – fogalmazott Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletről készült videót elemezve. Ahogy arról szerdán beszámoltunk, több lövéssel merényletet követtek el Fico ellen. Tarjányi erről az ATV-nek nyilatkozva megerősítette, a testőrök szerinte is hibáztak: „nem volt rendben” sem Fico közvetlen személybiztosítása, sem a menekítés, mivel túl lassan hagyta el a helyszínt a meglőtt vezetőt szállító autó. Emellett rámutatott:

Fontos felderítőmunka a potenciális merénylők kiszűrése, melyet a titkosszolgálatoknak kellene elvégezni – mutat rá Tarjányi a videóban. A merénylő fokozatosan jutott el odáig, hogy végrehajtsa a támadást. Amikor a helyszínen megjelenhetett úgy, hogy nem vették észre nála a fegyvert sem, a személybiztosítók csoportja a szakértő szerint már egy majdhogynem kivédhetetlen helyzettel találta szemben magát.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!