A végrehajtó hatalom és az egységes szenátus közös közleménye azt jelzi, hogy „elegük van Orbánból, és ha nem áll be a sorba, akkor annak politikai, gazdasági és pénzügyi következményei lesznek,”


Radványi Miklós magyar származású amerikai közíró szerint "nagyon kemény ultimátum" Orbán Viktornak az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége által kiadott közlemény - írja a HírKlikk.

Szerinte ugyan a közlemény nem nevesíti Orbán Viktort, de mindenki tisztában van azzal, hogy Magyarországon kizárólag az ő szava dönt, a magyar vezetés egyenlő Orbán Viktorral. A nyilatkozattal

Azt akarja megértetni, hogy Magyarország 1999 óta tagja a NATO szövetségi rendszerének, de ezzel nem csak jogok, hanem kötelezettségek is járnak.

Ahogy azt mi is megírtuk, David Pressman nagykövet a héten Washingtonba utazott, hogy az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterével, Anthony Blinkennel, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának magas rangú tisztviselőivel és az Amerikai Egyesült Államok szenátusának kétpárti vezetésével konzultáljon az amerikai-magyar kapcsolatok jelenlegi helyzetéről. Radványi szerint ritkán és csak akkor hívnak haza egy nagykövetet konzultációra, amikor "helyzet áll elő”, és az is szokatlan, hogy a szenátust is bevonták az ügybe.

"Ezzel ugyanis egyértelművé tették, hogy a végrehajtó hatalom, azaz a Fehér Ház és a Külügyminisztérium, valamint a törvényhozás, azaz a szenátus ugyanazon a véleményen van Orbánt és a viselkedését illetően" – mondta Radványi.

A közleményből az olvasható ki, hogy

„Nem kérdéses, hogy ez egy nagyon kemény ultimátum Orbánnak, azzal ér fel, amit Amerikában a »my way or the highway«, avagy a »megszoksz vagy megszöksz/ha nem tetszik, akkor le is út, fel is út« kifejezéssel szoktak illetni” – szögezte le Radványi Miklós.

A közlemény az orosz-ukrán háborút is megemlítette, Radványi szerint ezzel is kemény üzenete van az Egyesült Államoknak: ha Magyarország, azaz Orbán nem ébred rá végre arra, hogy hol a helye és hogyan kell viselkednie, akkor az Egyesült Államok egységesen fel fog lépni ellene. A szenátus, azaz a kongresszus felső házának a szerepe ebben azért is fontos, mert a kongresszusnál van a pénz, nem a Fehér Háznál. Ez azt is jelenti, hogy leállíthatnak minden, a pénzügyeket is érintő segítséget, beleértve akár a fegyverszállításokat, fegyvervásárlásokat is.

- foglalta össze Radványi.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!