Az egészségügyi államtitkár a Magyar Hírlapban azt mondja, jól vizsgázott a kórházparancsnoki rendszer, amelyért nagyon hálásak. Az egyenruhások sokat segítettek a készletgazdálkodásban, a gondok gyors, határozott becsatornázásában. Neki is kimondottan jó lett a kapcsolata az országos kórházparancsnokkal. Horváth Ildikó úgy értékeli, a kormány időben és megfelelő intézkedéseket hozott az orvosok, kutatók szakmai konszenzuson alapuló javaslatai alapján.


Eddig jól működött az a megközelítés, hogy a legrosszabb forgatókönyvre készültek. Most úgy kell megőrizni a járványügyi biztonságot, hogy az élet teljesen újraindul, és ha jön a második hullám, ki lehessen védeni. Ehhez összegzik az eddigi tapasztalatokat, folyamatosan figyelik a koronavírus-járvány menetét a világban, hiszen vannak intő jelek, amelyek szerint akár ősznél korábban elindulhat a második hullám.

Az államtitkár nyomatékosítja is,

muszáj óvatosnak és figyelmesnek lennünk, hogy járványmentes nyarunk legyen.

A külföldi nyaralásról azt mondja, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss statisztikái mutatják, hol, milyen a vírushelyzet. Az elutazást ajánlatos többször átgondolni.

Tudom, nehéz lemondani egy-egy csábító helyszínről, de a magunkért és másokért érzett felelősségnek erősebbnek kell lennie. Mindannyian vágyunk a kellemes környezetben történő kikapcsolódásra, azokra a közösen megélhető apró csodákra, melyeket megszoktunk.

Kilencvennél több, klinikai szakaszban lévő vakcinakutatás zajlik, ezek közül több az ígéretesebb, második fázisnál tart, reális tehát az esélye, hogy az év második felére-végére legyen védőoltás. Az államtitkár szurkol a magyar kutatóknak is, de bárhol vezet eredményre a munka, ők ott lesznek a tárgyalóasztalnál. Az EU egy koordinált közbeszerzéssel, mindenkinek közös forrásból, lakosság-arányosan biztosítja a szükséges vakcinamennyiséget.

Koronavírus - Még több hír a témában

Szerinte a magyarok 95 százaléka megértette a járvány veszélyét, ennek köszönhetően sikerült jobban a védekezés, mint némely nyugat-európai államban.

Azok az országok, melyek a járvány »szabadon engedésére« és a természetes védelem kialakulására, azaz a reménybeli »nyájimmunitásra« alapoztak, sokkal rosszabbul jártak, mint mi.

Ezen államokban nem számoltak azzal, hogy ez a járvány tíz betegből egyet megöl. Ez nem politikai nézőpont, hanem tények kérdése.

Ha valaki úgy véli, hogy a magyar kormány úgymond »túltolta« a koronavírus elleni védekezést, akkor jusson eszébe annak a csaknem hatszáz családnak a mérhetetlen fájdalma, akik elvesztették valamelyik hozzátartozójukat. Egy ember halála is szörnyű - csaknem hatszázé pedig egyenesen tragikus.

Ugyanakkor sokkal több lenne a gyászoló, ha nem lépnek időben. A koronavírus miatt mindenkinek nehezebb lett az élete, de a járvány első hullámában sikeres volt a védekezés. Aki ezt utólag kisebbíti,

a társadalmi együttműködés megtépázására, sárba tiprására, valamint az esetleg elkövetett hibák kizárólagos felnagyítására törekszik, az valójában a közösség, a nemzet ellen munkálkodik.

Kiemelt kép: Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára és Riz Gábor fideszes képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén június 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!