Egy 2016-os rekord lett a múlté a hét elején – majd gyors egymásutánban még kétszer. Egy csomó negatív hatással járhat ez.


Zsinórban negyedik napja volt minden idők legmelegebb napja a héten. A nem hivatalos globális átlaghőmérsékleti rekord (17,23 Celsius fok) legutóbb csütörtökön dőlt meg, miután a meleg rávert az előző napi értékre (17,18 Celsius), ami amúgy megegyezett a keddivel. Korábban hétfőn 17,01 fokkal egy hétéves rekord lett a múlté.

Noha a nem hivatalos méréseket csak 1979 óta alkalmazzák, Sarah Kapnick, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal vezető tudósa szerint más adatok alapján minden kétséget kizáróan a mostani lehet az elmúlt többszáz év legmelegebb napja.

A mostani rekordhőmérséklet 1,8 fokkal lehet magasabb, mint az 1979 és 2000 között eltelt időszak átlaga, ami már akkor is meghaladta a 19. és 20. századi átlagot.

– mondta Chris Field, a Stanford Egyetem klímakutatója.

Tudósok arra is figyelmeztetnek, hogy a melegedő hőmérséklet az Antarktiszon terjedő betegségek, például a madárinfluenza növekvő kockázatához vezethet, aminek a régióban – egyes pingvinfajok esetében – katasztrofális következményei lehetnek.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!