A jogi kiskaput hétfőn vitatják meg az uniós külügyminiszterek. Ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy a G7-ek megállapodása működjön, és hogy az 50 milliárd dolláros hitelt az év végéig tető alá hozzák.


Az EU kidolgozott egy jogi kiskaput, hogy megkerülje Magyarország vétóját, amely eddig akadályozta a befagyasztott orosz vagyon idei nyereségének felhasználását Ukrajna támogatására. A Financial Times szerint ezzel a lépéssel a G7-ek is lehetőséget kapnak, hogy 50 milliárd dollárt fizessenek Kijevnek.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a lapnak elmondta, hogy mivel Magyarország tartózkodott egy korábbi megállapodásnál, amely az orosz vagyonból származó bevételek elkülönítéséről szólt, „nem lehet része a pénz felhasználásáról szóló döntésnek”. A jogi megoldás „kifinomult, mint minden jogi döntés, de működik” – tette hozzá.

Ez az új megoldás egyúttal elháríthat egy akadályt a G7-ek azon erőfeszítései elől is, hogy decemberig 50 milliárd dolláros hitelt vegyenek fel Ukrajna számára. A pénzt a jövőbeni bevételekből tervezik visszafizetni, amiről a vezetők a hónap elején Olaszországban tartott csúcstalálkozón döntöttek.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!