Henry Calvill hattyúdala a mogorva Ríviai Geralt szerepében. Vajon megér 8 órát az életünkből?

Lezárult egy korszak a Netflix világában. Nagy reményekkel indult a Vaják című sorozat 2019-ben, majd egy erős minőségi mélyrepülés és sok belső viszály után a főszereplő letette a kardját. Henry Cavill továbbáll. A következő évadokban – már ha folytatódik a sorozat – Liam Hemsworth veszi át a marcona szörnyvadász főszerepét.

Kezdjük az elején. Henry Cavill anno nagyon akarta Ríviai Geralt szerepét, pedig sem a könyvek, se a játék főhőse leírásainak nem felelt meg. Ellenben nagy név volt, akire a marketinggépezetet rá tudták húzni, így a hihetetlenül lelkes Superman lett Geralt. A legfiatalabb Hemsworth pedig nem csak még inkább klasszikus szépfiú, de még fiatalabb is, mint Henry.

Cavill nagy rajongója volt mind a játékoknak, mind a könyveknek, ezért a fanok a szívükbe zárták, még akkor is, ha nem felelt meg külsőleg Geraltnak. Később szárnyra kaptak a pletykák, miszerint Cavill zaklatta az írókat, mert azok jócskán eltértek az alapanyagtól. Ez a pletyka-főszereplőváltás dolog megpecsételheti a Netflix sikervárományos sorozatának a sorsát.

Az alkotók az első évadot ügyesen összerakták, ami a Trónok harca által kitaposott ösvényen megpróbált lassabban, jobban átgondolva haladni az első könyv sztorijában. Változtattak pár dolgon ugyan, de annyira elnyújtott tempóban mentek bele a fő történetbe, hogy működött. Ezt követően jött az igazi „netflixes” második évad. Castingos és történetvezetési problémák tömkelegével.

A harmadik évad első fele viszont ismét reményt adott. Elindultak egy úton, aminek a végén tényleg ott volt Andrzej Sapkowski, a sorozat alapjául szolgáló fantasy regények íróinak munkássága. Most megérkezett az utolsó három epizód a harmadik szériából. Nem cicózok: gyenge lezárást kapott Cavill.

Az ötödik rész hihetetlenül erős, ugyan sokaknak nem tetszett, de szerintem az egész sorozat egyik legjobb epizódja volt. Remek zárása lett volna a harmadik szériának. Annyi jó hírrel szolgálhatok, hogy a hatodik epizód is hangulatos és átütő, de azután minden szétesik.

A könyvek lapjain lehet, hogy jobban működik, de a tévé előtt majdnem elaludtam. Az egyetlen, ami megmentette az utolsó két részt, az a látvány volt. Amúgy logikátlan összevisszaság, ami nagyjából követi a könyvek csapásvonalát.

Mit kellett volna csinálni, hogy jó legyen? Valahogy átszerkeszteni a sorozatot, úgy, hogy az igazán izgalmas epizódok átkerüljenek a végére és megvágni a lassú, szenvedős részeket. Talán akkor a főszereplőjét sem veszítette volna el a Netflix.

Ettől a két faktortól függ a sorozat sorsa. Ha kedvezőtlen eredménye lesz a sztrájknak a streaming-szolgáltatónál, benne van a levesben, hogy abbahagyják a fantasy eposzt a költségekre hivatkozva.

Az utolsó előtti rész mellett nem tudok elmenni. Egy Vaják-tudorral néztem együtt és ő sem tudta, pontosan merre mennek a szálak. Az alkotók behoznak nagyon sok fontos karaktert, de a megvalósítás gyenge. A casting továbbra sem túl jó, engem nem zavarnak a Netflixes nem/rassz-váltások, csak jó színészekről legyen szó. Viszont

A megvalósítás is közepes, például Geralt egyik párviadalának az eredménye vizuálisan megkérdőjelezhető CGI sérülések tömkelege. A nagy csata Aretuzában is inkább egy délutáni tévésorozat vizuális effektjeinek a szintjén mozgott, ami kiábrándító az első évad Sodden-mezei csatája után.

Ami véleményem szerint megássa a sorozat sírját, az az érdektelen vége. Általában legalább egy cliffhangert szoktak rakni az utolsó rész végére, vagy valami érdekességet, ami miatt a néző várja a folytatást. Itt kapunk egy kérdőjelet, egy érdektelen fordulatot és egy olyan cliffhangert, amit csak a könyvek rajongói tudnának értékelni. Ők viszont a második évad után biztosan otthagyták a sorozatot.

Cavill továbblép a fantasy-projekttől és egy másik szerelmébe, a sci-fi Warhammer 40k-be fogja önteni a kreativitását. Igazából csak rajongóknak tudom ajánlani a Vaják kalandjait, akik el tudják engedni a változtatásokat és el tudnak vonatkoztatni az alapanyagoktól, a rossz casting-döntésektől, a történetvezetési butaságoktól és a lassú szenvedéstől. Ha erre valaki képes, akkor azt mondom, talán még élvezni is fogja a harmadik évadot – én nem tettem.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!