Száz fölött van az igazolt fertőzöttek száma a Pesti úti idősek otthonában - közölte az országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette, folyamatosak a szűrővizsgálatok az intézményben.


Tovább folynak a vizsgálatok a helyszínen, ahova a későbbiekben ellátogat a tiszti főorvos. Korábbi hírek szerint az otthonban, ahol több mint 500 lakó van karanténban már öten haltak meg koronavírus-fertőzésben.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy a Rózsa utcai idősek otthonban is regisztráltak fertőzötteket, itt tíz alatti pozitív tesztről tudni.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy 58-an vannak lélegeztető gépen, őket több kórházban helyeztek el.

Lakatos Tibor ezredes arról beszélt, hogy 32 kórházba juttatnak el a napokban védőfelszerelésekből utánpótlást, valamint a háziorvosok, gyerekorvosok is utánpótlást kapnak. Mint mondta, 520 ezer sebészeti szájmaszkot osztanak ki az alapellátásban dolgozóknak. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője közölte, folytatják a hatósági házi karanténok elrendelését, az elmúlt 24 órában 860 esetben hoztak ilyen intézkedést, így már több mint 16 ezren vannak hatósági házi karanténban, ezt eddig 138 ezer alkalommal ellenőrizték.

Mint mondta, továbbra is sok a szabálytalanság, 71 esetben volt figyelmeztetés a hatósági karantén megsértése miatt, 441 esetben róttak ki bírságot. A kijárási korlátozás megsértése miatt pedig majdnem ötezer figyelmeztetést tett a rendőrség, és több mint ezer alkalommal bírságoltak.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!