A rendőrség az elmúlt egy napban 113 embert büntetett meg amiért nem volt rajtuk maszk, és további 329 főt amiért megszegett valamilyen korlátozó intézkedést, monta el az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes. Budapesten öt vendéglátóhelyet és három üzletet zártak be a járványügyi szabályok megszegése miatt.

"Folyamatosan csökken az alkalmazott szankciók száma, így kijelenthető, hogy egyre többen tartják be a szabályokat"

- mondta az alezredes.

A második hullámnak még mindig a növekvő szakaszában vagyunk hangsúlyozta Müller Cecília a friss járványügyi adatokat ismertetve. Az országos tiszti főorvos leszögezte, hogy a védelmi intézkedések rendkívül fontosak hazánkban is.

Folyamatosan vizsgálják az intézkedések hatékonyságát, a bevezetett korlátozásokat követően két hét múlva már látható lesz ezek eredménye, 4-5 hét múlva az elhunytak számában is javulást várnak.

hirdetés

Addig folyamatosan vizsgálják, hogy szükség van-e további intézkedések bevezetésére. A WHO szerint ha elérnénk a 95 százalékos maszkviselési hajlandóságot, akkor nagy valószínűséggel nem lenne szükség további szigorításokra.

A következő napokban induló tesztelésekkel kapcsolatban az országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a rendszer felkészült, tekintettel az szűrés rendkívüli személyi igényére, az orvostanhallgatók és egészségtudományi hallgatók is részt vesznek majd a folyamatban.

Az influenza kapcsán Müller Cecília elmondta, hogy most ellenőrzik azt, hogy mindenhol rendelkezésre áll-e az oltóanyag. Az eheti adatok szerint a felnőttek részére biztosított első szállítmánnyal számoltak el az orvosok. Van olyan budapesti kerület, ahol kifejezetten többletigényt jelentettek be, ezért egy második adagot is kiszállítottak nekik. Vidéken is igényeltek több helyen, ezért még a héten elindítanak egy harmadik szállítmányt is.

"Amennyiben még többletigény mutatkozik, lehetőségünk van átcsoportosításra, de jelenleg elegendő vakcina van a birtokunkban – fogalmazott Müller Cecília.


hirdetés