Óriási lépésnek nevezte a pandémia kezelésében a koronavírus elleni első vakcina engedélyezését Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

A tisztifőorvos jelezte: az Európai Gyógyszerügynökség hétfőn Európára, így Magyarországra is kiadta az első oltóanyagra vonatkozó engedélyt. Közölte, az első vakcinaszállítmány a két ünnep között érkezik Magyarországra, ebből várhatóan december 27-étől ötezer egészségügyi dolgozó oltására lesz lehetőség.

Az egyéni védelem a második oltás beadását követő hetedik napon válik teljessé, népegészségügyi szempontból jó eredmény, azaz a pandémia megfékezése a társadalom több mint 60 százalékának beoltásával érhető el - fogalmazott.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy mivel egyszerre 4-5 millió embert egyszerre nem, csak fokozatosan lehet védetté tenni, ezért továbbra is be kell tartani a higiéniai szabályokat és "az ünnepeket is kellő mértékletességgel, a találkozások minimalizálásával kell eltöltenünk".

hirdetés

Különösen, mivel a kórházban kezelt súlyos esetek száma továbbra is magas: még mindig nem tudtunk 7000 fő alá menni – mondta Müller.

Kiss Róbert azzal indította tájékoztatóját, hogy megjelent a karácsonyi időszakra vonatkozó védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet.

Hozzátette: a kormány felfüggeszti a kijárási tilalmat szentestére, így december 24-én este 8 óra és 25-én reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás. A családi összejöveteleken, magánrendezvényeken - a 14 évesnél fiatalabbakat nem számítva - legfeljebb tízen vehetnek részt.

Az alezredes azt kérte mindenkitől, hogy a védekezés sikeréért az ünnepi időszakban is kerülje a nagyobb összejöveteleket és halasztható rokonlátogatásokat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés