Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóját György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kezdte, aki elmondta: pénteken elindul az egészségügyi, szociális és oktatási terület dolgozóinak tesztelése. Hozzátette, hogy a részvétel önkéntes, a tesztelés pedig ingyenes.

György István beszámolója szerint minden kormányhivatal mintavevő egységeket hoz létre, ők biztosítják a szükséges járműveket, védőfelszereléseket is. A tesztelésben pedig orvostanhallgatók segítenek majd.

A tesztelésekre elsődlegesen hétköznapokon kerül majd sor, és a mintavevőket is minden nap tesztelni fogják.

Müller Cecília most is a friss adatok ismertetésével kezdett. Az országos tisztifőorvos szerint az elmúlt napok adatai egy kicsit kedvezőbbek tűnnek, viszont növekvő tendenciát mutat a kórházban ápoltak száma.

hirdetés

Müller Cecília azt is elmondta, hogy eddig a koronavírusban elhunytak átlagéletkora 76 év.

Az elmúlt 24 órában viszont 3 nagyon fiatal is meghalt, ők 30, 31 és 34 évesek voltak, mindegyiküknek súlyos alapbetegsége volt.

Az országos tisztifőorvos közölte: 417 szociális intézményben van jelen a koronavírus. Közülük 6 már a járvány első hullámában is érintett volt. A gondozottak 6 százaléka, 5940 pozitív a járvány kezdete óta, ez az összes gondozott 6 százaléka. Közülük 1175 szorult kórházi ellátásra, 586-an hunytak el.

Az ápolók 1 százaléka lett koronavírusos, 976 fő, közülük 21-en szorulnak kórházi ellátásra.

A karácsony közeledtével azt kérte, hogy a karácsonyi ajándékok beszerzését ne hagyjuk az utolsó pillanatokra.

"Arra ösztönzöm önöket, hogy a karácsonyi ajándékvásárlásokat ne hagyjuk az utolsó percekre, kerüljük a zsúfoltságot"

- fogalmazott Müller Cecília.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés