Csütörtökön is megtartotta szokásos napi tájékoztatóját az operatív törzs. Müller Cecília közölte, hogy Magyarországon jelenleg 78 kórházban látnak el koronavírusos betegeket. Ezek közül a debreceni, a Szabolcs és Borsod megyei, a Semmelweis Egyetem, illetve a Dél-pesti Centrumkórház a leginkább terhelés alatt lévő intézmények.

"Rendkívüli erőfeszítéssel, de bírja az ellátórendszer"

- fogalmazott az országos tisztifőorvos.

Beszélt arról is, hogy a kormányzat december elején dönt majd róla, hogy milyen szabályok lesznek érvényben az ünnepek alatt. Majd hozzátette, hogy a járványgörbék egyfajta lassulását tapasztalják, így reménykednek benne, hogy rövidesen javuló tendenciáról számolhatnak be.

“Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el”

hirdetés

- fogalmazott.

Müller Cecília a nyugdíjasoknak üzenve azt mondta, az idősek lehetőleg a számukra kijelölt vásárlási sávot vegyék igénybe.

Az országos tisztifőorvos kitért a legfrissebb járványadatokra is. Hangsúlyozta, hogy a PCR mellett már az antigén gyorstesztet is bőséggel használják a szakemberek. Ezzel szerinte jelentősen sikerült lecsökkenteni azt a várakozási időtartamot, amíg a háziorvos által megrendelt mintavétel megérkezik.

Elmondta, hogy az elhunytak száma 151 fővel emelkedett, ami szerinte egy viszonylag magas szám, ám a fertőzöttek növekedésével számítani kell rá, hogy az elhunytaké is nőni fog. Az országos tiszti főorvos ugyanakkor kiemelte azt is, hogy ismét több tízezerrel nőtt a gyógyultak száma, ami “óriási eredmény”.

Szerinte gyógyultnak az tekinthető, aki már 3 napja tünetmentes, és a tünetei megjelenésétől számított 10 nap eltelt. Elhangzott, hogy a járvány kezdete óta zajló mintavételek száma ma már 1 648 022-re tehető.

Müller Cecília kiemelte, hogy jelenleg 666-an szorulnak lélegeztetésre.

Az operatív tájékoztatott arról is, hogy a hétvégén összesen 1258-an szegték meg a kijárási tilalmat.

Log into Facebook

null



hirdetés